Tort myszka miki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli dosypywać do piany. Następnie delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do formy i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C.
2.Kremy:
Budynie gotujemy na mleku. Studzimy, a następnie każdy osobno ucieramy z margaryną na puch.
3.Z biszkoptu wycinamy 1 duże koło na głowę i 2 małe na uszy. Przekrawamy każdy na 3 placki i smarujemy dżemem. Nakładamy krem czekoladowy, (trochę odkładamy), przykrywamy kolejnymi plackami. Smarujemy ponownie dżemem i wykładamy krem śmietankowy (trochę odkładamy). Przykrywamy 3 plackiem i łączymy uszy z głową.
4.Na wierzch głowy i połowę przedniego boku dajemy śmietankowy krem, a na uszy i tył głowy czekoladowy krem.
Z polewy czekoladowej robimy oczy, nos, buzię oraz uszy. Czerwonym pisakiem malujemy język. Chłodzimy.
Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej, wtedy biszkopt jest delikatny i nawilżony.
Komentarze