Tort Myszka Miki

4.5 (150 ocen)

Wykonałam go na 2 urodziny synka, bo bardzo lubi tą bajkę.

Składniki:

  • BISZKOPT:
    9 jajek
    1 i 1/2 cukru
    1 i 1/2 mąki
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    KREM I:
    2 budynie śmietankowe
    1 k. margaryny lub masła
    3/4 l mleka
    KREM II:
    2 budynie czekoladowe
    1 k. margaryny lub masła
    3/4 l mleka
    ORAZ:
    2 op. polewy czekoladowej
    duży słoiczek dżemu wiśniowego niskosłodzonego
    czerwony pisak cukrowy
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort myszka miki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić białka na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i powoli dosypywać do piany. Następnie delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do formy i piec ok. 30 min. w temp. 180 st. C.
  • 2. Kremy:
    Budynie gotujemy na mleku. Studzimy, a następnie każdy osobno ucieramy z margaryną na puch.
  • 3. Z biszkoptu wycinamy 1 duże koło na głowę i 2 małe na uszy. Przekrawamy każdy na 3 placki i smarujemy dżemem. Nakładamy krem czekoladowy, (trochę odkładamy), przykrywamy kolejnymi plackami. Smarujemy ponownie dżemem i wykładamy krem śmietankowy (trochę odkładamy). Przykrywamy 3 plackiem i łączymy uszy z głową.
  • Tort Myszka Miki 4. Na wierzch głowy i połowę przedniego boku dajemy śmietankowy krem, a na uszy i tył głowy czekoladowy krem.
    Z polewy czekoladowej robimy oczy, nos, buzię oraz uszy. Czerwonym pisakiem malujemy język. Chłodzimy.
    Tort najlepiej zrobić dzień wcześniej, wtedy biszkopt jest delikatny i nawilżony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować