Tort różowa myszka miki

4.49 (189 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Lekki, orzeźwiający torcik na lato.Można przygotować go z mrożonych malin, choć nie ma jak świeże:). Torcik piekłam na roczek dla dziewczynki.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26 cm


    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 3,5 łyżki mąki,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¾ łyżki octu,
    • 3 łyżki oleju.
    Malinowa śmietanka:
    • 0,5 litry śmietanki 30%,
    • 250 g serka mascarpone,
    • 1,5 litra malin,
    • 4 łyżki cukru pudru (można więcej),
    • 3 łyżki żelatyny,
    • 0,5 szklanki wody,

    • około ¾-1 szklanki malin do wrzucenia luzem do masy



    Masa budyniowa do dekoracji:
    • 1 litr mleka,
    • 1,5 kostka masła,
    • 2 budynie waniliowe,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 1 łyżka mąki tortowej
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 żółtka,

    Dodatkowo: barwinki spożywcze, kokos, 1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort różowa myszka miki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier. Następnie dokładamy żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz wymieszany olej z octem.
    Mieszamy całość delikatnie. Ciasto przelewamy na przygotowana tortownicę. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
    Po upieczeniu studzimy.
    Do tortu należy upiec 3 takie biszkopty
  • 2. Przełożenie: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy.
    Maliny miksujemy i przecedzamy przez sitko, by usunąć pestki.
    Śmietankę ubijamy. Dokładamy serek W dalszej kolejności dokładamy cukier, otrzymany sok malinowy oraz żelatynę. Dokładnie miksujemy.
    Gotową, lekko tężejącą śmietanką przekładamy przygotowane biszkopty.
    Wylewając śmietankę co jakiś czas układamy na niej świeże owoce malin.
    Tort odstawiamy do zastygnięcia.


    Po zastygnięciu dekorujemy dowolnie.
  • W trakcie dekoracji 3. Dekoracja: W połowie mleka roztrzepujemy budyń, mąkę, żółtka, cukier waniliowy. Drugą połowę gotujemy z cukrem kryształem. Na gotujące mleko wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę. Gotujemy budyń, który następnie studzimy.

    Ucieramy masło. Dodajemy do niego porcjami budyń. Częścią białej masy obtaczamy boki i wierzch tortu. Boki dodatkowo obsypujemy kokosem.
    Pozostałą masę dzielimy odpowiednio na części i barwimy dokładając do nich spożywcze barwniki.
    Kontury myszki Minie wykonałam z masy po dodaniu do niej zaparzonego kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Masa Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować