Tort Minionek

4.5 (141 ocen)

  • 4 godz.

Minionki w kinach i na talerzach :) czyli super niespodzianka urodzinowa dla małego wielbiciela żółtych stworów

  • 4 godz.

Składniki:

  • 1.Biszkopt: - 6jaj
    -szkl.cukru
    -szkl.mąki pszennej
    -1.5łyżki mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -1.5 łyżki oleju
    -szczypta soli
    2.Krem:
    -2 śmietany 30%
    -2 śmietan fix
    -2 cukry waniliowe
    -łyżka cukru pudru
    3.Kolorowa masa lukrowa:
    -120g mąki
    -1/4 kostki margaryny
    -1 łyżeczka aromatu migdałowego
    -pół szklanki wody
    -2 paczku cukru pudru
    -barwniki spożywcze
    4.Dżem do przełożenia np.malinowy
    5.Pół kostki margaryny i 2 łyżki cukru pudru -do masy pod okleinę
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort minionek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.W pierwszej kolejności robimy biszkopt. Biszkopt na blachę 25xm x27cm. Białka oddzielamy. miksujemy z solą na puszystą pianę, w między czasie dodajemy powoli cukier. Do piany dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia. Odkładamy mikser. Dodajemy partiami przesiane mąki i proszek.Mieszamy łyżką.Na końcu dodajemy olej i mieszamy.Tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartę.Wylewamy ciasto.Wstawiamy do nagrzanego pieca bez termoobiegu na 175 stopni, na 50-60min. Gdy ostygnie- przecinamy na trzy blaty.
  • 2. Krem: Smietany miksujemy z fixami , cukrami.
  • 3. Blaty przekładamy - smarujemy dżemem, kładziemy krem i na to biszkopt.
  • 4. Robimy kolorwą masę lukrową: Gotujemy wodę z margaryną. Po zagotowaniu dodajemy mąkę i mieszamy.Chwilę gotujemy i ściągamy z ognia, chłodzimy. Gdy ostygnie dodajemy aromat i zaczynamy mieszać z cukrem pudrem. Dosypujemy stopniowo cukier i ugniatamy do momentu aż masa zacznie odchodzić od palców i utworzymy z niej kulę. Następnie dzielimy na 3 kulki - dodajemy do każdej barwnik (biały,zółty,niebieski).Rozwałkujemy masę i wycinamy niezbędne elementy.
  • 5. Przed położeniem lukru, trzeba obłożyć tort dokładnie masą przygotowaną z margaryny i cukru pudru (miksujemy na gładko).Dokładnie szpatułką obklejamy tort, tak aby lukier nie miał styczności ze śmietaną.
  • 6. Nakładamy lukrowe elementy.Wstawiamy (najlepiej na noc) do lodówki. Smacznego!!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować