Czekoladowy blok rodem z PRL-u

4.47 (154 ocen)

  • 60 min

robiła go babcia i mama, teraz ja serwuje :)

  • 60 min

Składniki:

  • 250g margaryny (kostka)
    paczka mleka w proszku (400g)
    pól szklanki wody
    5 łyżek kakao
    1,5szklanki cukru
    paczka herbatników
Wystaw ocenę:

4.47 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowy blok rodem z prl-u - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. kakao,cukier,margaryne nalezy rozpuscic w wodzie oraz zagotować.
    gdy sie zagotuje,ściągamy garnek z ognia, powoli wsypujemy mleko w proszku i miksujemy do gładkiej masy, nastepnie dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy. wylewamy na formę typu keksówka wyłożoną papierem do pieczenia. zostawiamy na noc do przestudzenia i stwardnienia (mozna wstawić zimną do lodówki na noc)

Porady

zamiast ciastek można wrzucić orzechy włoskie, orzechy laskowe, bakalie...co kto lubi!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować