Pierwszy raz robiłam tort dekorowany masą cukrową, wyszedł jak dziecku w przedszkolu, ale się spodobał :) Za wszelkie rady dziękuję Marcie R-K, bezsprzecznej mistrzyni dekoracji tortów :)
Składniki:
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
budyń na 3/4 l mleka + 3 szkl mleka + 3 łyżki cukru
330 ml śmietany kremówki
1 cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
1/2 szklanki mleka
1 puszka brzoskwiń
do nasączenia:
3/4 szklanki przegotowanej wody + 1 kieliszek wódki + sok z 1/2 cytryny
dekoracja:
glazura maślana: 1/2 kostki masła + 2 łyżki cukru pudru + sok z cytryny
masa cukrowa
barwniki
1.Z podanych składników przygotować biszkopt w blaszce 20x25 cm. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2.Żelatynę wsypać do mleka, a kiedy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany budyń połączyć z gorącą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, zmiksować z budyniem. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, odstawić na chwilę do lodówki.
3.Z biszkopta ściąć rogi, żeby upodobnić go do minionka. Przekroić na pół i nasączyć.
Brzoskwinie osaczyć i pokroić w kostkę. Na biszkopcie rozsmarować połowę masy, rozłożyć brzoskwinie i rozsmarować resztę kremu. Przykryć druga połową biszkopta.
4.Masło zmiksować na puch, połączyć z cukrem pudrem, a następnie z sokiem z cytryny. Glazurą maślaną pokryć cały tort.
Masę cukrową połączyć z barwnikami i udekorować tort. Schłodzić przez noc.
Komentarze