TORT KUBUŚ PUCHATEK

5 (148 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Uwielbiam dekorować torty w stylu angielskim - jest to moja pasja i mam nadzieję,że długo jeszcze będę to robić :)

Składniki:

  • Biszkopt z 8 jaj
    8 jaj
    8 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    forma okrągła 28cm


    Krem czekoladowy według swojego sprawdzonego przepisu na 1 litr mleka i 2 kostki margaryny lub:

    2 Kremy do karpatki do gotowania na mleku
    1 litr mleka
    4 łyżko kakao
    1 tabliczka gorzkiej czekolady

    owoce

    masa cukrowa około 1,2 kg: Ja używam kupnej już gotowej,ale podam przepis na masę, którą kiedyś
    sama robiłam :
    skłądniki musisz podwoić.
    800 g cukru pudru,
    100 g glukozy,
    4 łyżeczki żelatyny
    kilka kropli aromatu migdałowego
    70 ml wody oraz sitko.
    kilka kropel olejku migdałowego
    3barwniki spożywcze



Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Tort angielski

Tort kubuś puchatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krem 1. Krem karpatkowy przygotuj tak jak podano na opakowaniu,Jest bardzo smaczny na typowym budyniu.
    Do tak przygotowanego budyniu dodaj stopniowo po łyżce do miękkiego tłuszczu.
  • krem czekoladowy 2. Dodaj kakao i rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladę.
  • Biszkopt 3. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywno, dosypać cukier i chwilę miksować do jego rozpuszczenia. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160-180 st. C przez około 35-40minut. w taki sam sposób pieczemy jeszcze 2 biszkopty.
  • Tort 4. Nakładamy krem i owoce.
  • Tort 5. Kremem posmaruj górę i boki naszego tortu tak grubo, aby nie było widać biszkoptu i owoców. Posmarowany tort wstaw przynajmniej na godzinę do lodówki przed nałożeniem masy cukrowej, aby się ściągnął krem.
  • Masa cukrowa 6. Masa Cukrowa: Żelatynę zalej wodą i pozwól jej namoknąć.W czasie kiedy żelatyna się moczy, przesiej cukier puder, rozdzielając go na dwie części.Do namokniętej żelatyny dodaj glukozę i dokładnie wymieszaj. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić. W razie potrzeby, lekko podgrzej mieszaninę, ale nie gotuj. Jeszcze ciepłą, rozpuszczoną żelatynę z glukozą wlej do jednej części cukru pudru, dodaj aromat migdałowy i zacznij mieszać łyżką. Dosypuj sukcesywnie drugą część cukru pudru.Gdy masa wchłonie wystarczającą ilość cukru i stanie się elastyczna, można dodać barwniki. Wyrabiaj masę jak plastelinę, jak za mocno nam masa stwardnieje wsadź na kilka sekund do mikrofali i ugniataj
  • Masa cukrowa 7. Zabarwiona masę cukrową rozwałkuj podsypując cukrem pudrem pod spodem aby masa się nie przykleiła.
  • Masa cukrowa 8. Przenieś rozwałkowaną masę na tort. Delikatnie dłonią dociskaj i wygładzaj tort.
    Po obłożeniu tortu ścinamy nadmiar masy.
  • dekoracja masą cukrową 9. Gdy uzyskamy odpowiedni kształt ozdabiamy tort dekoracjami.
  • dekoracja 10. Wydrukuj z internetu dowolny wzór Kubusia lub narysuj na kartce.
  • Kubuś PUCHATEK Z MASY CUKROWEJ 11. Następnie wytnij obrazek na kilka elementów i połóż na rozwałkowaną kolorową masę cukrową, aby wyciąć delikatnie nożykiem dekorację na tort. Elementy pozostaw na 10 minut aby lekko stwardniały i przełóż na tort.
  • DEKORACJA 12. Wytnij literki i pozostaw na foli aby łatwiej było przełożyć dekorację na tor.
  • tort 13. Po położeniu dekoracji Kubusia na torcie ozdabiamy go dookoła według uznania.

Porady

Nigdy nie obkładaj tortu masą cukrową na bita śmietanę ponieważ masa się rozpuści. Zawsze nakładamy na krem z margaryny lub masła. Torty można kształtować jak tylko się da, okrągłe czy też zarys postaci Kubusia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Brzoskwinie Masa Owoce Truskawki

Notka redakcyjna

PRZEPISEM DNIA 23.08.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=92

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować