Pyszny, lekki,torcik z masą z batoników milky way. Polecam na każdą okazję.
1 godz. 30 min
Składniki:
BISZKOPT:
6 jajek
24 dag mąki
24 dag cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA:
ok.15 dag batoników "milky way" (10 sztuk)
300 ml.śmietany kremówki 36%
750 g. serka mascarpone
DO DEKORACJI:
15 dag małych bezików
polewa czekoladowa
2-3 batoniki milky way
gwiazdki lub małe kwiatuszki czekoladowe
DO NASĄCZENIA:
Herbata mocna+sok z cytryny+ kieliszek wódki
Tort "milky way" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku. Masę jajeczną ubić na puch, następnie dodawać powoli mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Upiec biszkopt w tortownicy.(24cm). Wystudzić
MASA: Batoniki pokroić na małe kawałeczki, kremówkę przelać do garnuszka, wsypać pokrojone batoniki, cały czas mieszamy aż do rozpuszczenia batoników (ja mieszam kołowrotkiem drewnianym), wystudzić schować na całą noc do lodówki. Schłodzoną masę wyjąć, ubić mikserem, i powoli dodawać serek mascarpone nie przerywając ubijania.
Biszkopt przekroić na trzy krążki, każdy nasączyć i przełożyć masą.
Wierzch polać polewą , udekorować według swojego uznania. Schłodzić w lodówce.
Komentarze