Tort migdałowy bez mąki

5 (155 ocen)

Coś dla wielbicieli migdałów.

Składniki:

  • Blaty:
    10 białek
    160 g mielonych migdałów
    szklanka cukru pudru
    100 g cukru
    4 łyżki kakao

    Masa:
    400 ml śmietany kremówki
    500 g mascarpone
    50 ml Amaretto
    3 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    kilkanaście całych migdałów
    czekolada mleczna lub gorzka
Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort migdałowy bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Migdały, cukier puder i kakao wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Następnie dodawać przygotowaną mieszankę z migdałów delikatnie mieszając.
  • 2. Ciasto podzielić na 3 części. Wylać pierwszą część do tortownicy i piec 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, ostudzić i piec tak samo kolejne dwa blaty.
  • 3. Ubić śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i Amaretto, ubijać na małych obrotach, aż składniki się połączą.
  • 4. Pierwszy blat posmarować 1/3 masy, położyć drugi blat, następnie znów posmarować 1/3 masy i położyć trzeci blat. Górę i boki tortu posmarować pozostałą częścią masy. Tort posypać mielonymi migdałami, z całych migdałów ułożyć kwiatki. Czekoladę można rozpuścić na parze i wylać z niej dekorację, np. cyfry, aby po ostygnięciu ułożyć je na torcie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amaretto Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować