Tort migdałowy bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Migdały, cukier puder i kakao wymieszać. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Następnie dodawać przygotowaną mieszankę z migdałów delikatnie mieszając.
2.Ciasto podzielić na 3 części. Wylać pierwszą część do tortownicy i piec 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, ostudzić i piec tak samo kolejne dwa blaty.
3.Ubić śmietanę, dodać mascarpone, cukier puder i Amaretto, ubijać na małych obrotach, aż składniki się połączą.
4.Pierwszy blat posmarować 1/3 masy, położyć drugi blat, następnie znów posmarować 1/3 masy i położyć trzeci blat. Górę i boki tortu posmarować pozostałą częścią masy. Tort posypać mielonymi migdałami, z całych migdałów ułożyć kwiatki. Czekoladę można rozpuścić na parze i wylać z niej dekorację, np. cyfry, aby po ostygnięciu ułożyć je na torcie.
Komentarze