Tort powstał z ciasta migdałowego, które jest bardziej zwarte i wilgotne od tradycyjnego biszkoptu. Przełożone kremem budyniowym z delikatną nutą czekoladową.
Tort migdałowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ciasto migdałowe ucierając miękkie masło na puch. Dodać cukier i kontynuować ucieranie. Wbijać po kolei po jednym jajku, które powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia wymieszać ze zmielonymi migdałami. Dodać do utartego masła i wszystko połączyć. Przelać do formy 19cm i piec w temperaturze 180*C przez ok 50min do suchego patyczka.
Mleko wlać do garnuszka, odlewając 1/3 szklanki. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka. Dodać do mleka razem z cukrem i zagotować. Wyjąć laskę wanilii.
2.Żółtka utrzeć z odlanym mlekiem i mąką. Wlać do mleka i ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia.
3.Masło utrzeć i dodawać po trochę zimny budyń. Na końcu wlać amaretto. Odłożyć 3 łyżki kremu i połączyć je z czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasto przekroić na trzy części.
4.Najpierw rozsmarować cienką warstwę czekoladowego kremu, a później jasną. Przełożony tort udekorować płatkami migdałowymi i kakao. Smacznego!
Komentarze