TORT MICHAŁEK

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczny tort, który jest prosty w wykonaniu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki
    • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    • ½ szklanki oleju
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • ½ torebki cukru wanilinowego
    Krem do tortu:
    • 12 cukierków michałków (białych)
    • ¼ litra śmietany 36%
    • dżem z czarnej porzeczki
    • ½ litra śmietany 36% do pozostałych warstw tortu, boków oraz dekoracji
    • owoce z puszki (według uznania)
    • płatki czekoladowe
    • płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort michałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Utrzeć jajka całe z cukrem. Następnie dodawać pozostałe składniki cały czas ucierając mikserem. Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec w 175 stopniach, jak ciasto się zarumieni sprawdzić je patyczkiem. Lekko przestudzone wyjąć z tortownicy, wyłożyć na talerz.

  • 2. Krem: Michałki rozpuścić w ¼ l śmietany, koniecznie mieszając do rozpuszczenia. Krem odstawić na noc lub do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Wykończenie: Biszkopt przekroić na 3 warstwy. Na pierwszą warstwę skropioną mieszanką rumu z sokiem mandarynkowym lub ananasowym nałożyć pierwszą warstwę kremu michałkowego oraz dżemem. Moim zadaniem najlepiej pasuje cierpki w smaku dżem z czarnej porzeczki. Na to kładziemy biszkopt oraz kolejną warstwę kremu michałkowego. 3 warstwę biszkopta smarujemy ubitą śmietaną, którą ubijamy z dwoma łyżkami cukru pudru oraz fiksem. Na boki tortu wykorzystujemy pozostałą bitą śmietanę. Do dekoracji można użyć płatki migdałów, mandarynek z puszki lub brzoskwinie oraz wiórkami czekolady.

Porady

Przygotowywanie można podzielić na dwa dni: pierwszy dzień- pieczenie biszkoptu i przygotowanie kremu michałkowego, drugi dzień: kończenie tortu i dekoracja.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować