Tort mandarynkowo waniliowy

  • wyświetlono: 634 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tort na specjalne okazje i nie tylko

zzewa
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Masa :
2 serki waniliowe ( po 140 g każdy )
2 śmietany 30 % ( po 330 g każda )
4 łyżki domowego cukru waniliowego
1 śmietan fix
1 paczka markiz blacky ( 135 g )
odrobina niebieskiego barwnika spożywczego
Biszkopt :
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1/2 szk cukru
Dodatkowo :
300 g dżemu wiśniowego
3 duże mandarynki
1 łyżka margaryny do wysmarowania tortownicy
2 łyżki bułki tartej do wysypania tortownicy
dowolny sok do nasączenia tortu

Sposób przygotowania przepisu:

Tort mandarynkowo waniliowy

  • 1. BISZKOPT :
    Piekarnik nastawić do nagrzania na 150 stopni. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Do miski robota wlać białka i ubić je na sztywną pianę a następnie utrwalić dodając cukier i dalej ubijać jeszcze chwilę. Potem dodawać po jednym żółtku i ubijać na mniejszych obrotach. Gdy żółtka się połączą z pianą i powstanie kogel mogel dodać mąkę i na najmniejszych obrotach wymieszać ciasto. Gotowe przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do pieczenia na 40 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić, odwrócić dnem do góry aby ładnie się wyrównał. Zimny biszkopt przekroić na trzy krążki.
  • 2. MASA :
    Do miski wlać śmietanę a cukier waniliowy wymieszać ze śmietan fixem. Chwilę ubijać śmietanę a potem wsypać mieszankę cukru i śmietan fixu. Śmietanę ubić a gdy będzie gotowa dodać serki waniliowe i na małych obrotach wszystko połączyć. Dowolny sok ( u mnie pomarańczowy ) rozrobić z zimną przegotowaną wodą i nasączyć nim krążki biszkoptowe.
  • 3. PRZEŁOŻENIE :
    Na talerzu lub paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta i wyłożyć na niego dżem. Rozsmarować go po całej powierzchni a na dżem wyłożyć porcję masy i wyrównać powierzchnię. Przykryć drugim plackiem i posmarować go cienką warstwą masy. Koliście na śmietanie ułożyć markizy i zakryć je dodając masę śmietanową i rozsmarować wyrównując powierzchnię. Wszystko zakryć ostatnim plackiem i wyłożyć resztę śmietany. Górę i boki tortu posmarować śmietaną a boki dodatkowo ozdobić np. za pomocą widelca tworząc ukośne rowki. Mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki i dodatkowo przekroić każdą wzdłuż na pół. Przygotowanymi mandarynkami obłożyć górę tortu i koliście obłożyć dół. Tort wstawić do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.
KH_04-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortydeseryświąteczneciasta z owocamina specjalne okazje

Komentarze

Podobne przepisy

Słodkie marzenie pod waniliową pierzynką

Dodane przez: Kloruś

Tort karmelowy z musem waniliowym

Kruchy spód, słodki karmel, kwaśne...

Tort waniliowe tiramisu

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort waniliowe tiramisu

Taki tort robię na domowe przyjęcia,...

Tort karmelowo-waniliowy

Dodane przez: efrank

Tort karmelowo-waniliowy

Słodki, o smaku wanilii i toffi,...

tort smietanowo waniliowy

Dodane przez: koza8

tort smietanowo waniliowy

tort jest bardzo prosty w wykonaniu...

Dodane przez: olkas11

Tort weselny waniliowo kokosowy

Ten tort jest dla mnie szczególny...

rolada mandarynkowa

Dodane przez: klementynka

rolada mandarynkowa

Delikatna pianka mandarynkowa w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE