tort wiśniowo-waniliowy

0 (0 ocen)

tort z kremem wiśniowo-waniliowym. Biszkopt piekłam w tortownicy o średnicy 22cm; przekroiłam na 4 cienkie blaty. Boki udekorowane są okruszkami biszkoptu a wierzch białą czekoladą…

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    krem:
    4 żółtka
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mleka i dodatkowo trochę do rozrobienia mąki ok 0,5 szkl
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 kostka masła

    dodatkowo:
    1 szklanka wiśni (mogą być mrożone)
    laska wanilii
    pół białej czekolady startej na tarce do dekoracji

    nasączenie:
    jak zwykle robię na oko ; ) całości ma być szklanka (250ml) a w tej szklance znajduje się: wódka, woda, sok z cytryny, cukier.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort wiśniowo-waniliowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy razem wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to już robię łyżką.

    .
  • 2. krem: żółtka ucieramy z cukrem tak mniej więcej bo cukier nie musi się do końca rozpuścić. Mąkę rozrobić w 1/3 szkl mleka. Całą szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać rozrobioną mąkę do gotującego mleka i chwile podgotować na małym ogniu ciągle mieszając. Odstawić na 5 minut. Kiedy nam już chwilkę przestygnie wlewamy masę z żółtek i mieszamy. Gotujemy ok 7 minut na małym ogniu ciągle mieszając, należy uważać żeby nie przypalić. Powstanie nam gęsty budyń. Wystudzić (to bardzo ważne, żeby był zimny; Połączyć z miękkim masłem. Krem dzielimy na 2 części do jednej dodajemy wyskrobane ziarnka z wanilii a do drugiej zblendowane wiśnie
  • 3. Biszkopt dzielimy na cztery części. Nasączamy płaty biszkoptu, przekładamy kremami. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.

Porady

biszkopt jak i bazę do kremu zawsze robię dzień wcześniej)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować