Tort makowo-pomarańczowy (kukurydziany)

0 (0 ocen)

Tort przyszykowany na szóste urodziny moich bliźniaków.

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    2/3 szklanki ksylitolu
    200g mąki kukurydzianej
    50g maku

    środek tortu:
    2 galaretki pomarańczowe
    2 jabłka

    wierzch tortu:
    600ml mleka
    50g mąki ziemniaczanej
    kilka kropli aromatu pomarańczowego
    5 łyżek ksylitolu
    1/2 kostki masła

    dodatkowo:
    ozdoby cukrowe
    posypka czekoladowa lub cukrowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort makowo-pomarańczowy (kukurydziany) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szykujemy biszkopt. Białka jajek ubijamy na sztywna pianę.
    Żółtka ucieramy z ksylitolem, pomału dodając mąkę kukurydziana oraz mak. Na końcu dokładamy pianę z białek, delikatnie mieszając łyżka, aż składniki się połącza.
    Przelewamy ciasto do okrągłej tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów blachy, a po nakłuciu ciasta patyczkiem, ten patyczek będzie suchy.
    Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika rzucamy nim (w blaszce) na podłogę. Zapobiegnie to opadaniu ciasta.
    Biszkopt studzimy, a następnie przecinamy na połowę, tak by powstały dwa krążki.
  • 2. Galaretki szykujemy według przepisu na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość wody z 1l do 0.7l.
    Studzimy, a następnie wkładamy do lodówki, aby galaretki się ścięły na tyle by nie wchłonęło je ciasto, ale by jednocześnie nie były zbyt mocno ścięte - będzie wtedy trudniej je wyłożyć na ciasto.
  • 3. Obieramy jabłka i kroimy w plasterki.
    Szykujemy krem.
    Z 600ml mleka odlewamy pół szklanki.
    Większa część mleka gotujemy z ksylitolem, a do mleka w szklance dodajemy mąkę ziemniaczana i aromat. Mieszamy.
    Gdy mleko zaczyna wrzeć, wlewamy mieszankę mączno-mleczna. Mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje i otrzymamy budyń. Studzimy.
    W misce ucieramy miękkie masło, stopniowo dodając budyń.
  • 4. Składamy tort.
    Najpierw pierwszy krążek ciasta.
    Na to układamy jabłka oraz wylewamy lekko ścięte galaretki.
    Układamy drugi kawałek tortu, lekko dociskamy.
    Wierzch tortu oraz boku smarujemy budyniowa masa.
    Boki posypujmy posypka, wierzch dekorujemy cukrowymi ozdobami.

Porady

Uwaga: najlepiej tort uszykować dzień przed, tak aby przez noc postał w lodówce. Wtedy nie układamy żadnych cukrowych ozdób! ponieważ rozpuszczą się one pod wpływem zimna. Tort wkładamy nie udekorowany, dekorujemy przed podaniem. Uwaga2: zamiast ksylitoli możemy użyć cukru. Ksylitol jednak jest zdrowszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować