tort Kubuś Puchatek z balonikiem

0 (0 ocen)

Dość pracochłonny ale robi wrażenie, goście byli zachwyceni. Przełożony pysznym, lekkim kremem. Niebo w gębie. Efekt gwarantowany

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    1,5 szkl cukru
    2 szk mąki
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szk oleju

    Krem:
    0,75ml słodkiej smietanki
    3 śnieżki
    3 garaletki cytrynowe
    0,4 dag twarożku na sernik
    słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców

    Poncz:
    przegotowana woda z cukrem i sokiem z cytryny

    Do wykończenia:
    gotowy krem ajerkoniakowy + mleko do jego rozrobienia(może być masa budyniowa z odrobina kawy rozpuszczalnej by uzyskać kolor)
    czekolada
    garaletka czerwona lub polewa czerwona
    kolorowe pisaki
    posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kubuś puchatek z balonikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę . Powoli dodawać żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem. Bardzo dokładnie wyrobić na jednolita masę. Masę podzielić na pół. Upiec biszkopty. Piec ok 30 min w 180 st

    Wcześniej należy przygotować tekturowy szablon postaci Kubusia . Z ostudzonych biszkoptów wyciąć jego podobiznę (biszkopty ułożyć jeden obok drugiego, by postać była większa)i każdy biszkopt podzielić na 3 warstwy. Z odciętych skrawków biszkopta robimy balon.

    2. Garaletki rozpuścić w 0,75ml gorącej wody. Odstawić. Śnieżki ubić ze śmietaną. Powoli porcjami dodawać twaróg i tężejące garaletki. Mikserem wyrobić masę.

    3. Biszkopty ułożyć na tacy,skrapiać ponczem. Przekładać dżemem i kremem.

    4.Z odciętych skrawków biszkopta formujemy kształt balona i tez przekładamy kremem.

    5. Wierzch tortu smarujemy kremem ajerkoniakowym ( też dodałam trochę kilka łyżek mocnego napary z kawy rozpuszczalnej by uzyskać odpowiedni kolor). Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego lub torebki z odciętym rogiem i zaznaczać kontury. Z zastygniętej czerwonej garaletki wyciąć koszulkę. Buzię zaznaczyć cukrowym pisakiem. Balon posypać posypką. Wstawić do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować