Krem:
0,75ml słodkiej smietanki
3 śnieżki
3 garaletki cytrynowe
0,4 dag twarożku na sernik
słoik dżemu brzoskwiniowego z kawałkami owoców
Poncz:
przegotowana woda z cukrem i sokiem z cytryny
Do wykończenia:
gotowy krem ajerkoniakowy + mleko do jego rozrobienia(może być masa budyniowa z odrobina kawy rozpuszczalnej by uzyskać kolor)
czekolada
garaletka czerwona lub polewa czerwona
kolorowe pisaki
posypka
Tort kubuś puchatek z balonikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę . Powoli dodawać żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem. Bardzo dokładnie wyrobić na jednolita masę. Masę podzielić na pół. Upiec biszkopty. Piec ok 30 min w 180 st
Wcześniej należy przygotować tekturowy szablon postaci Kubusia . Z ostudzonych biszkoptów wyciąć jego podobiznę (biszkopty ułożyć jeden obok drugiego, by postać była większa)i każdy biszkopt podzielić na 3 warstwy. Z odciętych skrawków biszkopta robimy balon.
2. Garaletki rozpuścić w 0,75ml gorącej wody. Odstawić. Śnieżki ubić ze śmietaną. Powoli porcjami dodawać twaróg i tężejące garaletki. Mikserem wyrobić masę.
3. Biszkopty ułożyć na tacy,skrapiać ponczem. Przekładać dżemem i kremem.
4.Z odciętych skrawków biszkopta formujemy kształt balona i tez przekładamy kremem.
5. Wierzch tortu smarujemy kremem ajerkoniakowym ( też dodałam trochę kilka łyżek mocnego napary z kawy rozpuszczalnej by uzyskać odpowiedni kolor). Rozpuszczoną czekoladę przełożyć do rękawa cukierniczego lub torebki z odciętym rogiem i zaznaczać kontury. Z zastygniętej czerwonej garaletki wyciąć koszulkę. Buzię zaznaczyć cukrowym pisakiem. Balon posypać posypką. Wstawić do lodówki
Komentarze