Kubuś Puchatek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Długo zastanawiałam się co mogę upiec, żeby zabłysnąć na rodzinnym spotkaniu, bo większość przepisów jest już znanych i właśnie przyszedł pomysł żeby upiec to ciasto , które pięknie się prezentuje i świetnie smakuje. Nazwę wymyśliła moja przyjaciółka, patrząc na kolory ciasta.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 5 jaj
    - 1 cukier wanilinowy 16g
    -4 łyżki cukru
    -5 łyżek mąki
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki oleju
    - 1/2 łyżeczki sody lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    POMARAŃCZOWY BUDYŃ:
    - 1 duży marchewkowy sok typu KUBUŚ
    - 3 budynie śmietankowe bez cukru po 40g każdy

    MASA ŚMIETANKOWA:
    -1/2 śmietany kremówki 30%
    - 1 paska łyżka cukru pudru
    - 2 galaretki pomarańczowe
    - 1 szklanka wody

    NA GÓRĘ:
    - 2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kubuś puchatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Obie mąki z sodą przesiać do miski.
    Białka ze szczyptą soli ubijać mikserem, dodać oba cukry ubić na sztywno. Dodać żółtka dalej ubijając. Dodać olej chwile ubijać.Dodać mąki i delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać na blachę 36x25 , piec ok. 35 min w 180 'C.
  • 2. Pomarańczowy budyń
    Sok wlać do garnka, zostawiając jeden kubek do wymieszania w budyniami.
    Sok w garnku zagotować, dodać mieszaninę cały czas mieszając. Gotować aż do zgęstnienia ( tak jak budyń ).
    Uzyskaną masę wylać na ostygnięty biszkopt.
  • 3. Masa Śmietanowa
    Dwie galaretki rozpuścić w szklance wrzącej wody. Poczekać, aż galaretka ostygnie i zacznie tężeć.
    Ubić śmietanę kremówkę i dodać zimną galaretkę. Wyłożyć na ciasto
  • 4. Na koniec rozpuścić we wrzącej wodzie dwie żółte galaretki. Poczekać aż przybiorą półpłynną konsystencję i wylać na wierzch ciasta. Ciastko włożyć do lodówki najlepiej na noc.
    Smacznego:D

Porady

Cisto pozwala na wiele różnych wariantów, można używać różnych kolorów galaretek i soku, do biszkopty można dodać aromat, miedzy masę śmietanową, a galaretki można wkomponować owoce. Ciasto można podać z bitą śmietaną. UWAGA!!!! Pamiętać żeby masę śmietanową wykładać na zimne ciasto!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować