Ciasto Kubuś Puchatek

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Dawniej rzadko spędzałam czas w kuchni, a teraz mogłabym z niej nie wychodzić. Najbardziej lubię piec ciasta, a to kusi nie tylko wzrok ale i podniebienie.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 fiolki olejku pomarańczowego
    Masa pomarańczowa:
    900 ml. soku typu Kubuś z pomarańczą
    3 budynie śmietankowe
    Masa śmietankowa:
    500 ml. śmietanki 30%
    3 łyżki cukru pudru
    2,5 łyżki żelatyny
    Dodatkowo:
    2 op. galaretki pomarańczowej
    2 op. delicji pomarańczowych
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Sok

Ciasto kubuś puchatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem i żółtkami, dodać proszek do pieczenia i olejek, zmiksować. Następnie porcjami dodawać mąkę i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x39cm.)Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min.
  • 2. Masa pomarańczowa:
    Budynie rozpuścić w 0,5 szkl. Kubusia, a pozostały sok zagotować. Dolać rozrobione budynie i je zagotować. Biszkopt rozkroić na 2 płaty i nasączyć.Gorącą masę pomarańczową wylać na pierwszy płat biszkoptu i pozostawić do wystygnięcia.
  • 3. Masa śmietankowa:
    Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dolewając zimną żelatynę. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. gorącej wody. Na masie pomarańczowej ułożyć delicje, zalać masą śmietankową i przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch zalać tężejącymi galaretkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować