Tort biszkoptowo-korzenny

0 (0 ocen)

To mój własny pomysł na tort. W internecie jest bardzo mało wskazówek i przepisów dotyczących tortów o smaku piernika.

Składniki:

  • Biszkopt: (tortownica o średnicy 22cm)
    5 jaj
    1/2 szkl mąki pszennej tortowej
    1 łyżka kakao
    1/4 szkl mąki ziemniaczanej
    1/2 szkl cukru
    2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowo-cynamonowa:
    2 śmietany 18%
    1 opakowanie (małe) żelatyny spożywczej
    100 ml gorącej wody
    4 łyżki płaskie cynamonu
    cukier do smaku (ale wychodzi ok 1/2 szkl.)

    Pącz:
    Połączenie amaretto i spirytusu

    Dodatkowo:
    1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
    dżem śliwkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort biszkoptowo-korzenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt korzenny 1. Biszkopt:
    Żółtka ucieramy z połową cukru (1/4 szkl) na puszystą masę. Do tej masy dodajemy przesiane mąki + proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao. Mieszamy nieco później. Ubijamy białka ze szczyptą soli. W połowie ubijania dodajemy partiami pozostałą część cukru. Białka ubijamy na sztywną masę.
    Mieszamy nasze żółtka z dodanymi składnikami, bardzo dokładnie i powoli. Dodajemy połowę piany z białej i delikatnie mieszamy. Dodajemy drugą połowę i znów delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st bez termoobiegu lub w 160 st z termoobiegiem przez ok 30 min.
    Gdy biszkopt się upiecze. Czekamy ok 1,5 godz aż przestygnie w piekarniku. Wyjmujemy i przekrawamy na 3 placki.
  • 2. Przygotowujemy pącz mieszając w dowolnych proporcjach amaretto ze spirytusem.

    Rozpuszczamy żelatynę w 100 ml gorącej wody. Przestudzamy.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy lekko mikserem z cukrem i cynamonem. Wlewamy powoli żelatynę (ale nie całą! zostawiamy sobie 1 łyżkę do czekolady) cały czas miksujemy.
  • 3. Nasączamy pierwszy placek, smarujemy go dżemem śliwkowym po czym wykładamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy drugim plackiem i postępujemy identycznie. Przykrywamy ostatnim plackiem, który też nasączamy.

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej dodając do niej ok 50ml mleka i dobrze mieszając. Dodajemy pozostawioną rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną czekoladą polewamy tort.

Porady

Tort dekorujemy dowolnie. Ja do tego celu użyłam ciasteczek korzennych dostępnych w wielu cukierniach. Boki posmarowałam kremem po czym przykleiłam do nich przekrojone lub pokruszone ciasteczka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować