Sernik z porzeczkową frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników i wykładamy dno tortownicy. Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.
2.Ser i resztę składników łączymy miksując, lecz nie za długo. Wylewamy na kruchy spód.
3.Owoce i cukier podgrzewamy aż cukier się rozpuści (nie dodajemy wody). Kiedy to się stanie, dodajemy mąkę ziemniaczaną z wodą i podgrzewamy aż się zagotuje. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Powinna mieć konsystencję żelu. Następnie robimy kleksy na serniku i patyczkiem robimy esy-floresy z frużeliny.
4.Pieczemy sernik w kąpieli wodnej (ja nalałam wrzącej wody na dno brytfanny i umieściłam w niej tortownicę z sernikiem). Chodzi o to, by ciasto nie opadło. Sernik piekłam 70 minut w temp. 150 stopni.
Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonym piekarniku i zostawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Porady
Zamiast kruchego ciasta można użyć pokruszonych herbatników z masłem. Porzeczki można zastąpić innymi owocami.
Komentarze