Sernik z porzeczkową frużeliną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.pl, jest pyszny:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • forma o średnicy 24 cm

    kruche ciasto:
    50 g masła lu margaryny
    pół szklanki cukru
    1,5 szklanki mąki

    sernik:
    ser z wiaderka 1 kg (u mnie waniliowy)
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    330 ml śmietanki 30 %
    budyń śmietankowy
    1 łyżka mąki pszennej

    Frużelina owocowa:
    1 szklanka czarnych porzeczek (mrożone też mogą być)
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Sernik z porzeczkową frużeliną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy kruche ciasto z podanych składników i wykładamy dno tortownicy. Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 2. Ser i resztę składników łączymy miksując, lecz nie za długo. Wylewamy na kruchy spód.
  • 3. Owoce i cukier podgrzewamy aż cukier się rozpuści (nie dodajemy wody). Kiedy to się stanie, dodajemy mąkę ziemniaczaną z wodą i podgrzewamy aż się zagotuje. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Powinna mieć konsystencję żelu. Następnie robimy kleksy na serniku i patyczkiem robimy esy-floresy z frużeliny.
  • 4. Pieczemy sernik w kąpieli wodnej (ja nalałam wrzącej wody na dno brytfanny i umieściłam w niej tortownicę z sernikiem). Chodzi o to, by ciasto nie opadło. Sernik piekłam 70 minut w temp. 150 stopni.
    Po upieczeniu studzimy sernik przy lekko uchylonym piekarniku i zostawiamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).

Porady

Zamiast kruchego ciasta można użyć pokruszonych herbatników z masłem. Porzeczki można zastąpić innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Porzeczki Sery Ser biały Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować