Tort kokosowo-wiśniowy

  • wyświetlono: 140 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Lekki, puszysty biszkopt i pyszne kremowo- owocowe nadzienie.

profilowe
  • 12 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Na tortownicę o średnicy 24cm
Biszkopt:
7 jaj L
182g mąki
56g mąki ziemniaczanej
231g cukru
Na krem:
400ml śmietany 36%
200g białej czekolady
100g wiórków kokosowych
300g mascarpone
400g konfitury wiśniowej
Na dekorację:
100g mascarpone
300ml śmietany 36%
1 łyżka cukru pudru
trochę wiórków kokosowych
dowolne jadalne kwiaty oraz zioła (ja użyłam lawendy oraz mięty i melisy)

Sposób przygotowania przepisu:

Tort kokosowo-wiśniowy

  • 1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać dodając pomału cukier. Ubić na sztywno, aż do rozpuszczenia się cukru. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku.
  • 2. Do ubitych jajek dodać przesiane mąki (na trzy razy). Delikatnie wymieszać szpatułką. Przelać do tortownicy, piec około 40 minut w 170C. Po wyjęciu z pieca zrzucić formę wraz z biszkoptem na stół z niewielkiej wysokości (zapobiegnie to opadnięciu biszkoptu). Biszkopt studzić w formie.
  • 3. Śmietanę podgrzać do prawie zagotowania. Czekoladę posiekać zalać gorącą śmietaną. Do roztopionej w śmietanie czekolady dodać wiórki kokosowe. Przykryć folią spożywczą na styk. Chłodzić całą noc w lodówce.
  • 4. Do dużej, wysokiej miski włożyć mascarpone oraz śmietanę z czekoladą i wiórkami. Ubić na sztywno.
  • 5. Biszkopt przekroić na 3 części. Każdą z części lekko nasączyć posłodzoną wodą z cytryną (lub samą słodką wodą).
  • 6. Na biszkopt nakładać krem (1/3masy) oraz konfiturę wiśniową (1/2masy) (ja nakładam najpierw krąg z kremu na zewnętrznej krawędzi tortu potem krąg z konfitury i tak na zmianę). Przykryć drugim biszkoptem i wyłożyć nadzienie jak na poprzednim blacie. Przykryć trzecim biszkoptem i posmarować resztą kremu. Tort schłodzić 1h w lodówce.
  • 7. Ubić śmietanę razem z mascarpone oraz cukrem. Powstałym kremem przykryć rant oraz górę tortu. Wygładzić. Ewentualnie zrobić wzorki za pomocą widelca. Posypać wiórkami kokosowymi i ozdobić kwiatkami oraz roślinami.

Porady

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tort lekkitort kokosowytort letnitort kkosowo-wiśniowy

Komentarze

Podobne przepisy

tort z dripem

Dodane przez: klementynka

tort czekoladowo-wiśniowy z dripem

Okazja do zrobienia tego tortu...

Wiśniowe usta w kokosowej piance

Dodane przez: joanna1974

Wiśniowe usta w kokosowej piance

Biszkopty zanurzone w masie z mleczka...

1

Dodane przez: Cukiereczek

Tort kokosowy z malinami

To nie jest zwykły tort, bo na...

Tort kosz malinowo- kokosowy

Dodane przez: Patrycja33

Tort kosz malinowo- kokosowy

Zapraszam na tort, który sprawdzi...

Tort cytrynowo-kokosowy

Dodane przez: iziona

Tort kokosowo-cytrynowy

Pyszny tort z przebijająca się...

Tort ananasowo- kokosowy

Dodane przez: Patrycja33

Tort ananasowo- kokosowy

Tort składa się z dwóch płatów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE