Tort kokosowo-ananasowy

  • wyświetlono: 2263 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Tort jest mojego autorstwa jest pyszny, nie za słodki. Naprawdę polecam :)

19kingus90

Składniki

BISZKOPT: ( tortownica o średnicy 26 cm)
6 jaj
2 szkl mąki
1 szkl cukru
2 łyżeczki pr. do piecz.
1 łyżka octu

WKŁADKA KOKOSOWA:
5 białek
3/4 szkl cukru
20 dag wiórek kokosowych

KREM KOKOSOWY:
300 ml kremówki
200 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 żółtka
3/4 szkl cukru
100 g wiórek kokosowych
1 masło
100 ml (2 kieliszki) Malibu, zamiast malibu można dodać troszkę wódki

GALARETKA ANANASOWA:
puszka ananasów
woda
galaretka cytrynowa
cukier do smaku

PONCZ:
1/3 szkl malibu + 2 łyżki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Tort kokosowo-ananasowy

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, kolejno dodawać po 1 żółtku oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia- delikatnie wymieszać i pod koniec dodać łyżkę octu, wymieszać i wylać do natłuszczonej tortownicy. Piec w 180 st. C około 30-40 min.
  • 2. Wkładka kokosowa:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórka kokosowe-wymieszać, wylać do tortownicy i piec przez 15 do 20 min w 180 st.C
  • 3. Krem kokosowy:
    Wiórka kokosowe zalać 300 ml kremówki i 200 ml mleka i pozostawić na jakieś 15 min, po tym czasie zblenderować to wszystko, odlać z tego 1szklankę a resztę zagotować z cukrem.
    Odlaną szklankę płynu wymieszać z żółtkami i mąką i wlać to gotującego się płynu i mieszać aż całkiem zgęstnieje. Ostudzić.
    Masło utrzeć na puch i dodawać zimny budyń kokosowy i malibu.
    Odłożyć parę łyżek masy do dekoracji a resztę podzielić na 2 równe części.
  • 4. Galaretka ananasowa:
    Odlać sok z puszki ananasów i dopełnić wodą tak aby było 500 ml, ananas pokroić na kawałki i wrzucić do soku, zagotować następnie zblenderować tak aby nie było kawałków ananasa, dosypać cukier do smaku, dokładnie wymieszać, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
    Odstawić do stężenia i taką już tężejącą dopiero nakładać na biszkopt.
    Najlepiej podzielić w 2 miseczkach na 2 równe części i zostawić do tężenia.
  • Tort kokosowo-ananasowy5. Ułożenie:
    Biszkopt jasny (naponczowany), połowa galaretki ananasowej, połowa masy kokosowej, wkładka kokosowa (naponczowana), galaretka ananasowa, masa kokosowa, biszkopt jasny (naponczowany).

Porady

po nałożeniu galaretki należy tort schłodzić aż dobrze stężeje i dopiero wtedy nałożyć masę, natomiast żeby masa dobrze się nałożyła na galaretkę to nie należy jej schładzać po utarciu masła i budyniu.
Wkładka kokosowa jest dość krucha wiec należy uważać aby jej nie połamać :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

ananasowo-kokosowe

Dodane przez: oluś

Ananasowo-kokosowe

Czekoladowy biszkopt przełożony...

image-1p4w8oq

Dodane przez: paolineczka

Tort ananasowy

Tort upiekłam dla mojej mamy na...

Tort ananasowy

Dodane przez: Agata26

Tort ananasowy

Mam 26 lat i uwielbiam piec torty...

Tort ananasowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort ananasowy

Pieczenie ciast lubię od dziecka....

Tort razowo- ananasowy

Dodane przez: JoaNa_23

Tort ananasowy

Uwielbiam eksperymentować w kuchni,...

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

Dodane przez: dagita

Orzechowo-kokosowe z kremem ananasowym

Pyszne połączenie orzechów włoskich,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE