Tort kokosowo-ananasowy

4.5 (163 ocen)

Tort jest mojego autorstwa jest pyszny, nie za słodki. Naprawdę polecam :)

Składniki:

  • BISZKOPT: ( tortownica o średnicy 26 cm)
    6 jaj
    2 szkl mąki
    1 szkl cukru
    2 łyżeczki pr. do piecz.
    1 łyżka octu

    WKŁADKA KOKOSOWA:
    5 białek
    3/4 szkl cukru
    20 dag wiórek kokosowych

    KREM KOKOSOWY:
    300 ml kremówki
    200 ml mleka
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 żółtka
    3/4 szkl cukru
    100 g wiórek kokosowych
    1 masło
    100 ml (2 kieliszki) Malibu, zamiast malibu można dodać troszkę wódki

    GALARETKA ANANASOWA:
    puszka ananasów
    woda
    galaretka cytrynowa
    cukier do smaku

    PONCZ:
    1/3 szkl malibu + 2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort kokosowo-ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, kolejno dodawać po 1 żółtku oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia- delikatnie wymieszać i pod koniec dodać łyżkę octu, wymieszać i wylać do natłuszczonej tortownicy. Piec w 180 st. C około 30-40 min.
  • 2. Wkładka kokosowa:
    Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórka kokosowe-wymieszać, wylać do tortownicy i piec przez 15 do 20 min w 180 st.C
  • 3. Krem kokosowy:
    Wiórka kokosowe zalać 300 ml kremówki i 200 ml mleka i pozostawić na jakieś 15 min, po tym czasie zblenderować to wszystko, odlać z tego 1szklankę a resztę zagotować z cukrem.
    Odlaną szklankę płynu wymieszać z żółtkami i mąką i wlać to gotującego się płynu i mieszać aż całkiem zgęstnieje. Ostudzić.
    Masło utrzeć na puch i dodawać zimny budyń kokosowy i malibu.
    Odłożyć parę łyżek masy do dekoracji a resztę podzielić na 2 równe części.
  • 4. Galaretka ananasowa:
    Odlać sok z puszki ananasów i dopełnić wodą tak aby było 500 ml, ananas pokroić na kawałki i wrzucić do soku, zagotować następnie zblenderować tak aby nie było kawałków ananasa, dosypać cukier do smaku, dokładnie wymieszać, wsypać galaretkę cytrynową, dokładnie wymieszać.
    Odstawić do stężenia i taką już tężejącą dopiero nakładać na biszkopt.
    Najlepiej podzielić w 2 miseczkach na 2 równe części i zostawić do tężenia.
  • Tort kokosowo-ananasowy 5. Ułożenie:
    Biszkopt jasny (naponczowany), połowa galaretki ananasowej, połowa masy kokosowej, wkładka kokosowa (naponczowana), galaretka ananasowa, masa kokosowa, biszkopt jasny (naponczowany).

Porady

po nałożeniu galaretki należy tort schłodzić aż dobrze stężeje i dopiero wtedy nałożyć masę, natomiast żeby masa dobrze się nałożyła na galaretkę to nie należy jej schładzać po utarciu masła i budyniu. Wkładka kokosowa jest dość krucha wiec należy uważać aby jej nie połamać :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować