Tort kawowo-orzechowy

4.5 (147 ocen)

Kakaowy biszkopt , mocno nasączony świeżą kawą , przełożony masą orzechową i kremem kawowym wzbogaconym o likier orzechowy . Połączenie wyśmienite !

Składniki:

  • Biszkopt :

    5 jajek

    1 szklanka cukru

    1 szklanka mąki pszennej

    3 łyżki mąki ziemniaczanej

    2 łyżki ciemnego kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia 



    Krem kawowy :

    3 szklanki mleka

    1 szklanka cukru

    4 łyżki mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    1 łyżka kawy rozpuszczalnej



    125g miękkiego masła

    1 łyżeczka kakao

    2 łyżki likieru orzechowego



    Masa orzechowa :

    250g orzechów laskowych (lub włoskich)

    125g cukru pudru

    125 ml śmietanki 30%

    laska wanilii



    Dodatkowo :

    3/4 szklanki świeżo zaparzonej kawy

    powidła śliwkowe ( lub inne kwaskowe )

    orzechy (i migdały) do dekoracji

    wiórki czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Kawy

Tort kawowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami , kakao i proszkiem do pieczenia .

    Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
  • 2. Krem kawowy :

    Składniki na krem budyniowy ( za wyjątkiem masła , kakao i likieru ) mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem , kakao i likierem .
  • 3. Masa orzechowa :

    Oczyszczone łuskane orzechy miksujemy przy pomocy blendera lub maszynki do mięsa . Śmietankę zagotowujemy razem z laską wanilii . Zmielone orzechy ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo śmietanę ( przedtem wyjmujemy wanilię ) , cały czas ucierając aż do wystudzenia .
  • 4. Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 blaty . Na talerzu układamy pierwszy blat , skrapiamy go przestudzoną kawą . Smarujemy warstwą kremu kawowego . Na kremie rozsmarowujemy cienką warstwę powideł śliwkowych . Przykrywamy drugim blatem , którego również skrapiamy kawą . Nakładamy masę orzechową . Masę przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym , nasączamy go kawą i całość dokładnie pokrywamy kremem . Na końcu boki obkładamy pokruszonymi orzechami i migdałami a wierzch dekorujemy resztą kremu , orzechami i wiórkami z czekolady .

    Całość mocno schładzamy .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować