Tort kawowo-orzechowy

  • wyświetlono: 5835 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kakaowy biszkopt , mocno nasączony świeżą kawą , przełożony masą orzechową i kremem kawowym wzbogaconym o likier orzechowy . Połączenie wyśmienite !

Cynamonowy Pył

Składniki

Biszkopt :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia 



Krem kawowy :

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru

4 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżka kawy rozpuszczalnej



125g miękkiego masła

1 łyżeczka kakao

2 łyżki likieru orzechowego



Masa orzechowa :

250g orzechów laskowych (lub włoskich)

125g cukru pudru

125 ml śmietanki 30%

laska wanilii



Dodatkowo :

3/4 szklanki świeżo zaparzonej kawy

powidła śliwkowe ( lub inne kwaskowe )

orzechy (i migdały) do dekoracji

wiórki czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Tort kawowo-orzechowy

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami , kakao i proszkiem do pieczenia .

    Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
  • 2. Krem kawowy :

    Składniki na krem budyniowy ( za wyjątkiem masła , kakao i likieru ) mieszamy razem w rondelku , do czasy aż znikną grudki . Garnuszek wstawiamy na gaz i gotujemy tak jak budyń cały czas mieszając ( uwaga , masa lubi się przypalać ) . Odstawiamy do wystudzenia . Zimny krem mieszamy mikserem z masłem , kakao i likierem .
  • 3. Masa orzechowa :

    Oczyszczone łuskane orzechy miksujemy przy pomocy blendera lub maszynki do mięsa . Śmietankę zagotowujemy razem z laską wanilii . Zmielone orzechy ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo śmietanę ( przedtem wyjmujemy wanilię ) , cały czas ucierając aż do wystudzenia .
  • 4. Upieczony i wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na 3 blaty . Na talerzu układamy pierwszy blat , skrapiamy go przestudzoną kawą . Smarujemy warstwą kremu kawowego . Na kremie rozsmarowujemy cienką warstwę powideł śliwkowych . Przykrywamy drugim blatem , którego również skrapiamy kawą . Nakładamy masę orzechową . Masę przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym , nasączamy go kawą i całość dokładnie pokrywamy kremem . Na końcu boki obkładamy pokruszonymi orzechami i migdałami a wierzch dekorujemy resztą kremu , orzechami i wiórkami z czekolady .

    Całość mocno schładzamy .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortorzechykawa

Komentarze

Podobne przepisy

Tort orzechowo- kawowy

Dodane przez: Agu21

Tort orzechowo- kawowy

Dla smakoszy kawy, czekolady i...

tort

Dodane przez: oluś

Tort kawowo-cytrynowo-orzechowy

Wyśmienity!

tort orzechowo-kawowy

Dodane przez: dagmara1

Tort orzechowy z masą kawową

Przepis pochodzi z książki Ciasta...

tort kawowo-orzechowy

Dodane przez: czekoladka

Tort kawowo-orzechowy pokryty lukrem plastycznym

Tort jest bardzo elegancki, nadaje...

tort kawowy

Dodane przez: lidien

Tort kawowy

lekki kawowy tort z masą śmietanową

Dodane przez: Konto nieaktywne

Naponczowany tort orzechowo - kawowy

idealny na urodziny, imieniny i...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE