Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy

  • wyświetlono: 586 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepyszny tort kilkusmakowy

Madija
  • 20 porcje
  • Średni

Składniki

BISZKOPT:
- jajka - biszkopt: 5 sztuk
- mąka tortowa przesiana: 5 łyżeczek
- cukier: 5 łyżek
- kakao: 2 łyżki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
MASA::
- śmietana kremówka (30-36%): 330 mililitrów
- Żelatyna: 2 łyżeczki
- cukier puder: 0.5 szklanki
- kawa rozpuszczalna sypka: 2 łyżki
POLEWA::
- czekolada mleczna lub gorzka: 100 gramów
- śmietana kremówka (30-36%): 200 mililitrów
- orzechy drobno posiekane: 0.5 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowo-kawowo-orzechowy

  • 1. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni na tortowwnicy 28 cm.
  • 2. Kawę zaparzyć w 1/5 szklanki wody, dodać 2 łyżeczki żelatyny. Śmietanę ubijć z cukrem aż zgęstnieje, wlać kawę. Zmiksować.
  • 3. Biszkopt przeciąć na pół. Posmarować masą.
  • 4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzoną wymieszać dokładnie ze śmietaną .
  • tort czekoladowy5. Polewa polać wierzch tortu i udekorować orzechami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tortczekoladakolacja we dwojeczekoladowy_konkurs
 

Komentarze

Podobne przepisy

kasza manna na gęsto

Dodane przez: liilaa

Kasza manna na jajkach

Pyszna puszysta kasza, czekoladowa...

Mini serniczki Mojito

Dodane przez: kasik1p3

Mini serniczki Mojito

Pyszny deser o smaku miętowo limonkowym...

Wiśniowe serniczki

Dodane przez: danusia19671

Wiśniowe serniczki

Przygotowałam na deser wiśniowe...

Lody zebry

Dodane przez: Mniam1

Lody zebry

Dwukolorowe lody o smaku śmietankowym...

Tort arbuzowy

Dodane przez: kada

Arbuzowy zawrót głowy

Któż mu się nie oprze w upalne...

Piankowe lizaki

Dodane przez: Elisa

Piankowe lizaki

Pyszne piankowe lizaki zachęcają...