Tort nie jest pracochłonny, wyczuwalny jest w nim aromat kawy oraz rumu. Dodatek orzechów laskowych idealnie komponuje się z kremem i posypką czekoladową.
20 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
275 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
1 płaska łyżka zmielonej kawy
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
250 g masła
200 ml coca-coli
75 ml mleka
2 jajka
3 łyżki rumu + łyżka wody = do nasączenia ciasta
Składniki na krem:
200 g masła (kostka)
600 l mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
3/4 szklanki cukru
2 kieliszki rumu - 50 ml
50 g orzechów laskowych pokrojonych i uprażonych
100 g czekolady deserowej - pokrojonej na grubsze kawałki
Tort kawowo-rumowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kawę, sól i cukier wanilinowy. Do drugiej miski wbić jajka, dobrze je roztrzepać, potem dodać mleko, roztopione i wystudzone masło oraz coca-colę, wymieszać.
Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piec 40-50 minut. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
2.Krem: 3/4 mleka zagotować z cukrem, a do pozostałej części wsypać budynie i wymieszać. Gdy mleko zacznie się gotować wlać mleko z budyniem i pogotować do zgęstnienia (ok.1-2 minuty) Mieszać by się nie przypalił! Odstawić do wystygnięcia.
Masło utrzeć dodając stopniowo ostudzony budyń. Ucierać dość długo - krem ma być gładki i puszysty. Pod koniec wlać rum i ucierać jeszcze przez ok. 5 minut. Włożyć masę do lodówki na ok. 20 minut. Po tym czasie nasączyć rumem ciasto, wyłożyć masę i posypać pokrojoną czekoladą. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!
Komentarze