tort joystick

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

ciekawy tort dla chłopaka

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:
    16 jajek
    4 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej
    2 szklanki mąki ziemniaczanej
    Masa:
    Masa:
    2 kostki masła
    2 małe puszki masy krówkowej
    6 łyżek mleka w proszku
    słoik dżemu wiśniowego
    kieliszek spirytusu
    Masa marcepanowa do obłożenia tortu

    1 szklanka wody
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    kostka margaryny
    1 kg cukru pudru 
    aromat migdałowy
    barwniki w proszku : niebieski, szary, czarny, żółty , zielonyi różowy
    Poncz:
    pół szklanki alkoholu
    sok z cytrynu 
    5 łyżek cukru pudru
    szklanka przegotowanej letniej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort joystick - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. wykonanie biszkoptu: podane składniki dzielimy na pół i pieczemy 2 biszkopty. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, żółtka i obie mąki. ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i pieczemy w 160 stopniach około 30-35 minut. Podobnie postępujemy z drugim biszkoptem. Masa do przełożenia tortu: masło ucieramy na puszysto z obiema puszkami kajmaku, pod koniec nadal miksując, dodajemy suche mleko w proszku. Masa marcepanowa: wodę zagotowujemy z masłem i cukrem w rondelku, dodajemy 2 szklanki mąki, całość smażymy aż ciasto będzie szkliste i zacznie odchodzić od brzegów rondelka. kiedy masa będzie zimna, wgniatamy w nią kilogram cukru pudru oraz aromat migdałowy. gdy masa będzie ścisła i jednolita dzielimy ją na połowę. Jedną barwimy na szaro Pozostałą połowę dzielimy jeszcze raz na połowę, której część barwimy na czarno, pozostałą część dzielimy na 3 części i barwimy każdą na żółto, zielono i różowo. Biszkopty kroimy na kwadraty, każdy przekrawamy w poprzek, wycinamy kształt joisticka. Spodnią część nasączamy smarujemy dżemem, wykładamy biszkopt, nasączamy , nakładamy krem i tak do końca . Około szklanki kremu pozostawiamy. Kiedy wszystkie biszkopty będą przełożone cały tort dookoła smarujemy pozostawionym kremem. Szarą masę marcepanową wałkujemy na cienki blat, obkładamy nim cały tort z pozostałych mas lepimy resztę elementów. Tort chłodzimy najlepiej do następnego dnia.

Porady

tort trzeba schłodzić do następnego dnia, alkohol możemy pominąć a poncz zrobić z soku z cytryny , wody i cukru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować