1.wykonanie biszkoptu: podane składniki dzielimy na pół i pieczemy 2 biszkopty. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy cukier, żółtka i obie mąki. ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej formy i pieczemy w 160 stopniach około 30-35 minut. Podobnie postępujemy z drugim biszkoptem. Masa do przełożenia tortu: masło ucieramy na puszysto z obiema puszkami kajmaku, pod koniec nadal miksując, dodajemy suche mleko w proszku. Masa marcepanowa: wodę zagotowujemy z masłem i cukrem w rondelku, dodajemy 2 szklanki mąki, całość smażymy aż ciasto będzie szkliste i zacznie odchodzić od brzegów rondelka. kiedy masa będzie zimna, wgniatamy w nią kilogram cukru pudru oraz aromat migdałowy. gdy masa będzie ścisła i jednolita dzielimy ją na połowę. Jedną barwimy na szaro Pozostałą połowę dzielimy jeszcze raz na połowę, której część barwimy na czarno, pozostałą część dzielimy na 3 części i barwimy każdą na żółto, zielono i różowo. Biszkopty kroimy na kwadraty, każdy przekrawamy w poprzek, wycinamy kształt joisticka. Spodnią część nasączamy smarujemy dżemem, wykładamy biszkopt, nasączamy , nakładamy krem i tak do końca . Około szklanki kremu pozostawiamy. Kiedy wszystkie biszkopty będą przełożone cały tort dookoła smarujemy pozostawionym kremem. Szarą masę marcepanową wałkujemy na cienki blat, obkładamy nim cały tort z pozostałych mas lepimy resztę elementów. Tort chłodzimy najlepiej do następnego dnia.
Porady
tort trzeba schłodzić do następnego dnia, alkohol możemy pominąć a poncz zrobić z soku z cytryny , wody i cukru
Komentarze