Tort Hello Kitty

  • wyświetlono: 304 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Taki torcik przygotowałam na trzecie urodziny mojej córci - była nim zachwycona!

aniak4
  • 120min

Składniki

Biszkopt I:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt II:
6 jajek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl. suchego maku

Warstwa wiśniowa:
1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku
1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g)

Masa:
750 g mascarpone
750 ml śmietanki 30%
3 śmietan-fixy
12 łyżek cukru pudru
2-3 łyżki nutelli

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Hello Kitty

  • 1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki żeby zgęstniała.
  • 2. Biszkopt I: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec 35 min w 180 st. C.
  • 3. Biszkopt II: analogicznie jak biszkopt I, z tym że razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy suchy mak.
  • 4. Biszkopty przekroić na pół, wyciąć kształt głowy kota Hello Kitty. 1 blat biszkoptu z makiem położyć na paterę, nasączyć (np. słodką herbatą z cytryną).
  • 5. Z odciętych kawałków biszkoptu ułożyć pasek o szerokości ok. 1 cm wzdłuż brzegów całego tortu, (ma to zapobiec wylaniu się galaretki, gdyby ciasto nie chciało się trzymać można pomóc sobie wykałaczkami), w środek wyłożyć galaretkę z dżemem. Odstawić do lodówki to stężenia.
  • 6. Czekając aż galaretka zastygnie, robimy masę. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Odłożyć część masy, do której chcemy dodać nutellę (może to być ok 1/4 jeśli ma być nią tylko przełożony biszkopt i zrobione oczy, nos i wąsy kotka lub 1/2 jeśli chcemy zrobić taki również brzeg całego tortu), Do odłożonej części dodać nutellę i zmiksować szybko do uzyskania jednolitego koloru.
  • 7. Biszkopt z galaretką wyjąć z lodówki, przykryć biszkoptem białym, nasączyć, posmarować masą z nutellą, przykryć biszkoptem z makiem, nasączyć i posmarować białą masą. Wyłożyć ostatni blat biszkoptu.
  • 8. Z białej masy odłożyć 2-3 łyżki dodając odrobinę soku malinowego (powstanie różowa masa na kokardkę). Masy przekładać do szprycy robiąc kolejno: czekoladową masą oczy, nos, wąsy i brzeg kokardki, następnie białą masą buzię kota i różową wypełnić kokardkę. Pozostałą masę (białą lub czekoladową) rozsmarować na brzegach tortu.

Porady

Śmietanka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone i ubijane maksymalnie jak najkrócej aby uniknąć zwarzenia masy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietorturodzinydla dziecihello kotty

Komentarze

Podobne przepisy

Tort urodzinowy

Dodane przez: menda0809

Tort Hello Kitty

Mój pierwszy tort malowany.z pozoru...

Torcik

Dodane przez: Natalia Jaśkowiak

Tort Hello Kitty

Upieczony specjalnie dla dzieci.

Tort urodzinowy

Dodane przez: JoaNa_23

Tort urodzinowy Hello Kitty

Sprawiane radości najmłodszym to...

Tort Uśmiechnięta Hellą Kitty w masie cukrowej

Dodane przez: aza26

Tort Hello Kitty z uśmiechem

Gdy zaczęłam robić postać Hellą...

TORT HELLO KITTY

Dodane przez: Maria da leccarsi le dita

TORT HELLO KITTY

Idealny z okazji Dnia Dziecka!...

Hello Kitty

Dodane przez: elcik76

Tort Hello Kitty

Solenizantkom bardzo się podobał.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE