Tort Hello Kitty

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Taki torcik przygotowałam na trzecie urodziny mojej córci - była nim zachwycona!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt I:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt II:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 szkl. suchego maku

    Warstwa wiśniowa:
    1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku
    1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g)

    Masa:
    750 g mascarpone
    750 ml śmietanki 30%
    3 śmietan-fixy
    12 łyżek cukru pudru
    2-3 łyżki nutelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko tężejącą wymieszać dokładnie z dżemem. Odstawić jeszcze na chwilę do lodówki żeby zgęstniała.
  • 2. Biszkopt I: białka ubić, dalej ubijając dodać cukier a następnie żółtka. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i delikatnie wmieszać do masy. Wylać na blachę i piec 35 min w 180 st. C.
  • 3. Biszkopt II: analogicznie jak biszkopt I, z tym że razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy suchy mak.
  • 4. Biszkopty przekroić na pół, wyciąć kształt głowy kota Hello Kitty. 1 blat biszkoptu z makiem położyć na paterę, nasączyć (np. słodką herbatą z cytryną).
  • 5. Z odciętych kawałków biszkoptu ułożyć pasek o szerokości ok. 1 cm wzdłuż brzegów całego tortu, (ma to zapobiec wylaniu się galaretki, gdyby ciasto nie chciało się trzymać można pomóc sobie wykałaczkami), w środek wyłożyć galaretkę z dżemem. Odstawić do lodówki to stężenia.
  • 6. Czekając aż galaretka zastygnie, robimy masę. Śmietankę ubić lekko, dodać śmietan-fixy i ubić na sztywno. dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników. Odłożyć część masy, do której chcemy dodać nutellę (może to być ok 1/4 jeśli ma być nią tylko przełożony biszkopt i zrobione oczy, nos i wąsy kotka lub 1/2 jeśli chcemy zrobić taki również brzeg całego tortu), Do odłożonej części dodać nutellę i zmiksować szybko do uzyskania jednolitego koloru.
  • 7. Biszkopt z galaretką wyjąć z lodówki, przykryć biszkoptem białym, nasączyć, posmarować masą z nutellą, przykryć biszkoptem z makiem, nasączyć i posmarować białą masą. Wyłożyć ostatni blat biszkoptu.
  • 8. Z białej masy odłożyć 2-3 łyżki dodając odrobinę soku malinowego (powstanie różowa masa na kokardkę). Masy przekładać do szprycy robiąc kolejno: czekoladową masą oczy, nos, wąsy i brzeg kokardki, następnie białą masą buzię kota i różową wypełnić kokardkę. Pozostałą masę (białą lub czekoladową) rozsmarować na brzegach tortu.

Porady

Śmietanka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone i ubijane maksymalnie jak najkrócej aby uniknąć zwarzenia masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować