Tort Hello Kitty

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Urodzinowy tort dla dziewczynki

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka

    3/4 szkl. cukru

    1/2 szkl. mąki tortowej

    1 łyżka mączki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    kilka kropli barwnika spożywczego różowego

    Masa:

    3/4 litra śmietany roślinnej

    kilka kropli barwnika spożywczego różowego


    Poncz:

    1/4 szkl. wody

    2 łyżeczki soku z cytryny

    1 łyżeczka cukru pudru

    Ponadto:

    50 g czekolady deserowej

    do dekoracji srebrne cukrowe perełki
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując,dodajemy również kilka kropel barwnika. Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki.
    Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej (tylko na dno)papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni,podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu.
  • 2. Upieczony,ostudzony biszkopt kroimy tak aby powstały trzy krążki. Każdy krążek nasączamy za pomocą pędzelka ponczem.
  • 3. Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Dzielimy na połowę,do jednej części dodajemy kilka kropel barwnika by uzyskać ładny różowy kolor śmietany. Smarujemy krążki białą śmietaną i sklejamy tort. Boki i wierzch tortu smarujemy cienką warstwą białej śmietany. Roztapiamy czekoladę,przelewamy do szprycy z okrągłą końcówką i wyciskamy na górze tortu obwód figurki Hello Kitty(najpierw zrobiłam sobie szkic) Bierzemy rękaw cukierniczy i odpowiednią końcówkę do dekoracji,napełniamy śmietaną i ozdabiamy tort na przemian raz białą a raz różową masą. Delikatnie przyozdabiamy na samej górze cukrowymi perełkami. Przed podaniem tort schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować