Idealny z okazji Dnia Dziecka! Bardzo prosty w przygotowaniu. Delikatny biszkopt z pysznym krem na bazie serka maskarpone, śmietany i truskawek posmakuje dzieciom dużym i małym;)
2 godz.
Składniki:
na biszkopt (na tortownicę Ø 26 -28 cm):
5 jajek
150 g cukru
130 g mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki oleju np.słonecznikowego
3 łyżeki wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
na krem truskawkowy (malinowy):
250 g dojrzałych truskawek lub malin
ok. 5 łyżek cukru
150 ml śmietany kremówki
250 g serka typu maskarpone
5 g żelatyny (u mnie w płatkach)
parę truskawek pokroojonych na kawałeczki (opcjonalnie)
dodatkowo:
ok.250 ml śmietany kremówki
ok. 2 łyżki cukru pudru
barwnik spożywczy ( różowy-kokardka, żółty-nosek, czarny-oczka)
kawałeczek masy cukrowej lub marcepanowej
6 paluszków w czekoladzie
wzór znaleziony np. w internecie: wydrukowany (na papierze) i wycięty obrazek Hello Kitty
Tort hello kitty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj biszkopt.
Białka oddziel od żółtek i ubij mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj cukier i żółtka. Aby biszkopt miał intensywniejszy żólty kolor w wodzie rozpuść troszkę szafranu lub kurkumy lub barwnika i ciągle ubijająć dodaj do białek, dodaj również olej.. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiej i delikatnie połącz z masą przy pomocy szpatułki.
Dno blaszki wykłóż papierem do pieczenia, a boki posmarój olejem. Wylej ciasto do foremkii piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez ok. 30 - 35 min. Wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie przez 10 minut, po czym wyjmij ciasto i wystudz na 'kratce'.
2.Przygotowuj krem.
Owoce wsyp do rondelka dodaj cukier i poczekaj, aż owoce puszczą sok, a cukier się rozpuści (na początku można ewentualnie dodać odrobine wody). Gorące owoce zblenduj (przetrzyj przez sitko jeśli używasz malin, w celu pozbycia się nasion).
3.Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używając żelatyny w płatkach namaczam je w lodowatej wodzie przez ok. 5 min. następnie dobrze odciskam z wody i rozpuszczam w jeszcze gorących owocach. Zblendowane owoce z żelatyną przestudzić od czasu do czasu mieszając.
4.Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. W osobnej misce zmiksuj serek maskarpone z przestudzonymi owocami. Lekko mieszając szpatułką do masy serowej dodaj stopniowo ubitą śmietanę. Krem wsadź na ok. 1 godz. do lodówki, żeby lekko stężał.
5.Na wystudzony biszkopt połóż wzór Hello Kitty wycięty z papieru i przy pomocy małego ostrego nożyka wytnij kształt.
6.Teraz przekrój tort na pół, posmaruj dolną część kremem, poukładaj drobno pokrojone owoce i przykryj górną częścią. Wstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki.
7.Przygotuj dekorację. Zimną śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Troszkę śmietany zafarbuj na różowo. Z masy cukrowej przygotuj oczka i nosek (wzoruj sie na obrazku który wydrukowałaś).
8.Udekoruj tort śmietaną używająć worka cukierniczego z końcówką małej gwiazki. Ułóż oczka i nosek, a przed samym podaniem powtykaj czekoladowe paluszki tworząc wąsy;)
Komentarze