Tort gutenberg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta - masa czekoladowa: czekoladę gorzką rozpuścić w rondelku na parze. W misce ubić miękkie masło z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo ostudzoną czekoladę cały czas miksując. Dodać szczyptę soli i esencję waniliową. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo po jednym żółtku, na zmianę z mąką. W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z 5 białek z cukrem. Połączyć pianę z białek z masą czekoladową, bardzo delikatnie mieszając żeby piana z białek nie opadła. Tortownicę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i wlać ciasto. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2.Przygotowanie kremu: żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody. Ubić mikserem do białości żółtka z cukrem. Dodać żelatynę. Na parze w garnuszku rozpuścić razem czekoladę gorzką i mleczną, dodając rum. Ostudzić rozpuszczoną czekoladę i wymieszać z ubitymi żółtkami. Białka ubić na pianę dodając cukier. Śmietanę ubić na sztywno. Do masy czekoladowej dodać pianę oraz bitą śmietanę delikatnie wszystko wymieszać.
3.Z upieczonego tortu czekoladowego ściąć wierzch. Tort włożyć ponownie do tortownicy i nasączyć zalewą z gruszek wymieszaną z rumem. Rozsmarować połowę kremu i ułożyć pokrojone w paski gruszki. Przykryć pozostałym kremem i włożyć do lodówki na min 2 godziny, albo najlepiej na całą noc.
4.Przed podaniem udekorować tort. Ja na szybko wymyśliłam dekorację z rozpuszczonej gorzkiej czekolady, którą sobie na płacie silikonowym rozsmarowałam w formie zygzaków a potem podważyłam nożem i przełożyłam na tort dekorując boki i wierzch. Posypałam dekoracyjnymi kamyczkami.
Komentarze