Tort galaretkowy z kiwi

4.5 (177 ocen)

Przepis mam od mojej mamy, która od lat piecze to ciasto. Nie martwcie się, galaretka super zastyga w masie nawet w towarzystwie kiwi :)

Składniki:

  • Składniki biszkopt:
    6 jajek
    ¾ szklanki cukru
    1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej
    4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)
    2 łyżki stołowej mąki ziemniaczanej
    Składniki masa:
    100 g masła
    2 op. kisielu cytrynowego
    1 opakowanie galaretki agrestowej

    Składniki pianka:
    100 g śmietany 30 %
    2 op. galaretki agrestowej

    ponadto:
    ok. 7-8 owoców kiwi
    oraz 4 truskawki
    listki świeżej mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Galaretki

Tort galaretkowy z kiwi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następnie dodać cukier.
    Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka dodać do białek - mieszać mikserem, potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! Ciasto przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190 stopniach C. około 20 min.
  • 2. Masa:
    kisiele ugotować w 3 szklankach wody.
    Do gorącego kisielu wsypać galaretkę, dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.

    Pianka:
    galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.
  • 3. Ciasto z kiwi:
    Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, wysmarować nią boki, udekorować plasterkami kiwi oraz truskawkami i listkami mięty. Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Kiwi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować