Tort Ferrero Rocher na stevii

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Obłędny w smaku czekoladowo orzechowy tort, kruchutki w środku, zwieńczony wykwintnymi pralinkami, cukier zastąpiony stevią lub produktami na jej bazie

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • * 8 białek
    * 250 gram stevii (o ile przelicznik wynosi 1:1 tj 1 łyżeczka stevii odpowiada 1 łyżeczce cukru)
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 300 gram zmielonych orzechów laskowych
    * 50 gram gorzkiej czekolady bez cukru lub słodzonej stevią
    * 400 g serka mascarpone
    * 400 g kremu czekoladowo-orzechowego na bazie stevii
    * 170 g mlecznej czekolady na stevii
    * 12-16 szt. pralinek Ferrero Rocher
    * 50 gram migdałów
    * 70 ml śmietany kremówki 36%
    * 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Beza

Tort ferrero rocher na stevii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechowo – czekoladowe blaty bezowe:

    * 8 białek
    * 250 gram stevii (o ile przelicznik wynosi 1:1 tj 1 łyżeczka stevii odpowiada 1 łyżeczce cukru)
    * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    * 200 gram zmielonych orzechów laskowych, podpieczonych na patelni
    * 50 gram gorzkiej czekolady bez cukru lub słodzonej stevią startej na tarce

    Trzy tortownice o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać stevię, ciągle ubijając. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, zmiksować. Wszystko delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką drewnianą, dodać orzechy laskowe i czekoladę.

    Masę bezową rozdzielić pomiędzy trzy tortownice.
    Piec z termoobiegiem (wszystkie blaszki jednocześnie) przez 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 150ºC.

    Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

    Składniki na krem Rocher:
    * 400 g serka mascarpone, schłodzonego
    * 400 g kremu czekoladowo-orzechowego na bazie stevii
    * 100 g mlecznej czekolady na stevii roztopionej w kąpieli wodnej (lub wyłożyć do miseczki podzieloną na kosteczki czekoladę i wstawić do mikrofali na 1 minutę ) , przestudzić
    * 100 gram drobno posiekanych, podpieczonych orzechów laskowych

    Zmiksować razem mascarpone i krem czekoladowo- orzechowy na stevii do otrzymania gładkiej masy. Dodać czekoladę, miksować przez chwilę. Wymieszać z orzechami. Przykryć folią spożywczą, lekko schłodzić.

    Dodatkowo:
    * pralinki Ferrero Rocher, do uwieńczenia tortu
    * 50 gram podprażonych migdałów

    Wykonanie:
    Blat nr 1 posmarować warstwą kremu, przykryć blatem nr 2 i powtórzyć czynność z blatem nr 3. Boki i wierzch tortu posmarować reszta kremu. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
    Schłodzony tort oblać czekoladowym ganache. Ponownie schłodzić. W wierzch powciskać delikatnie pralinki Ferrero Rocher, boki obsypać podprażonymi migdałami.
    Schłodzić, najlepiej przez całą noc.
    Przechowywać w lodówce. Najlepiej kroi się schłodzony, ostrym i cienkim nożem.

    Ganache z mlecznej czekolady:
    *
    * 70 g mlecznej czekolady na stevii
    * 70 ml śmietany kremówki 36%
    * 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu

    W małym garnuszku podgrzać śmietanę kremówkę i syrop klonowy/miód do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do otrzymania gładkiego sosu. Schłodzić w lodówce i lekko gęstniejącym polewać tort.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Migdały Nutella Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować