Tort bezowy ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Do powstałej masy przesiewamy cukier puder i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temp. 90-100*C przez
2,5- 3 godziny. Co jakiś czas blachy zamieniamy miejscami. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mieszamy z kremem kakaowo- orzechowym i odkładamy trochę do innej miski( musi starczyć na kilka kulek ferrero). Do pozostałej części dodajemy ubitą śmietankę i odstawiamy do lodówki na ok.1 godzinę. Gotowe blaty bezowe studzimy i przekładamy kremem. Wcześniej odłożony krem mieszamy z posiekanymi orzechami. Tworzymy kilka niewielkich kulek i układamy je na torcie.
Smacznego!
Komentarze