Tort bezowy Ferrero Rocher

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Idealnie kruchy i rozpływający się w ustach tort bezowy, który zachwyci niejedno podniebienie.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Beza:
    białka jaj- 5szt
    cukier- 300g
    cukier puder- 150g
    Krem kakaowo- orzechowy:
    mascarpone- 250g
    krem kakaowo- orzechowy typu Nutella- 200g
    śmietanka 30%- 200ml
    Dodatkowo:
    garść orzechów laskowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Beza

Tort bezowy ferrero rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Do powstałej masy przesiewamy cukier puder i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na dwie równe części i rozsmarowujemy ją na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, tworząc koła o średnicy ok. 20cm. Jeden blat starannie wygładzamy, na drugim tworzymy ozdobne wybrzuszenia. Bezy suszymy w piekarniku rozgrzanym do temp. 90-100*C przez
    2,5- 3 godziny. Co jakiś czas blachy zamieniamy miejscami. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy. Serek mieszamy z kremem kakaowo- orzechowym i odkładamy trochę do innej miski( musi starczyć na kilka kulek ferrero). Do pozostałej części dodajemy ubitą śmietankę i odstawiamy do lodówki na ok.1 godzinę. Gotowe blaty bezowe studzimy i przekładamy kremem. Wcześniej odłożony krem mieszamy z posiekanymi orzechami. Tworzymy kilka niewielkich kulek i układamy je na torcie.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Tort FERRERO- rocher

To może cię zainteresować