tort 'dziadowski'

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto, które smakiem przypomina sękacz. Do jego wykonania potrzebne są tylko mąka, cukier, śmietana i troszkę proszku do pieczenia.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    250 ml śmietany 18-20%
    25 dag cukru
    15 g proszku do pieczenia
    około 60 dag mąki

    masa:
    250 ml śmietany 18-20%
    25 dag cukru
    laska wanilii

    lukier:
    15 dag cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

    dekoracja:
    posypka owocowa
    listki mięty lub melisy
    stokrotki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort 'dziadowski' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie ciasta 1. Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, ze śmietany i z cukru zagniatamy dość twarde ciasto. Cienko je wałkujemy. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła o średnicy 22-24 cm. Z tej porcji powinno nam wyjść od 8-10 placków.
  • upieczone placki 2. Placki pieczemy na jasnozłoty kolor w 180-200 stopniach C.
  • 3. Przygotowanie masy: Śmietanę mieszamy z cukrem i ziarnami wanilii. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
  • ciasto cienko smarujemy masą 4. Ostudzone placki smarujemy śmietaną, układając jeden na drugim. Ostatniego placka nie smarujemy z wierzchu.Tort obciążamy deseczką z ciężarkiem pozostawiamy na noc w lodówce. Gotowy tort polewamy lukrem i ozdabiamy wedle własnego uznania.

Porady

Aby otrzymać równe okrągłe placki użyłam spodu od tortownicy o średnicy 24cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować