Tort 'dziadowski' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, ze śmietany i z cukru zagniatamy dość twarde ciasto. Cienko je wałkujemy. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy koła o średnicy 22-24 cm. Z tej porcji powinno nam wyjść od 8-10 placków.
2.Placki pieczemy na jasnozłoty kolor w 180-200 stopniach C.
3.Przygotowanie masy: Śmietanę mieszamy z cukrem i ziarnami wanilii. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
4.Ostudzone placki smarujemy śmietaną, układając jeden na drugim. Ostatniego placka nie smarujemy z wierzchu.Tort obciążamy deseczką z ciężarkiem pozostawiamy na noc w lodówce. Gotowy tort polewamy lukrem i ozdabiamy wedle własnego uznania.
Porady
Aby otrzymać równe okrągłe placki użyłam spodu od tortownicy o średnicy 24cm.
Komentarze