Tort dla babuni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczemy 4 biszkopty oddzielnie w tortownicy. Aby wykonać jeden biszkopt: bierzemy 3 jaja, oddzielić białka od żółtek, mikserem ubić białka na sztywno, cały czas miksując dodać pół szkl cukru, gdy cukier sie rozpuśći dodać 3 żółtka i mikserem wyrobić na gładka masę, następnie wyłączyć mikser i dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenie oraz szklankę mąki przesianej przez stko i dokładnie i powoli wymieszac, tak gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni prze około 15 minut. Tak samo upiec dwa pozostałe biszkopty i pozostawić do ostygnięcia.
2.krem: 1,5 szklanki mleka zagotować w rondelku. W reszcie mleka rozprowadzic żłtka, mąki, cukry. na gotujące sie mleko wlac przygotowaną masę i ugotować budyń. wystudzic i zmiksować z margaryną na gładki krem.
3.przygotować miksturę do nasączenia biszkoptów: pół literatki wody, czubata łyzeczka cukru kryształu, sok z połowy cytryny. takim roztworem nasączyć każdy z biszkoptów(łyżeczką polewać po wierzchu ale niewiele, tak aby biszkopt był lekko wilgotny).
4.nasączony biszkopt posmarować cienko dżemem, następnie rozłożyć krem i przykryć drugim biszkoptem, na niego rozłoży trochę kremu i polożyć brzoskiwienie pokrojone w pasterki, przykryć kreme, i tzrecim biszkoptem.powtórzyć warstwez dzemem i przytkryc czwartym biszkoptem. wierzch udekorować według pomysłu.
smacznego.
Porady
można upie dwa biszkopty , każdy z 4 jajek i przekroic tak aby otrzymać 4 płaty.
Komentarze