TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

ZARÓWNO NA ŚWIĘTA JAK I NA UROCZYSTOŚCI RODZINNE

  • 2 godz.

Składniki:


  • składniki na biszkopt:


    6 jajek
    ½ szkl mleka
    2,5 szkl maki
    25 dag margaryny
    20 dag czekolady mlecznej
    10 dag czekolady gorzkiej (90%)
    cukier waniliowy
    proszek do pieczenia

    składniki na nadzienie:

    2 słoiki konfitur z wiśni
    1 słoik wiśni w syropie
    100 ml alkoholu czystego

    składniki na masę:

    30 dag czekolady mlecznej
    20 dag czekolady gorzkiej
    5 łyżek mleka
    ½ litra śmietany 36%

    składniki na dekorację:

    1 tabliczka czekolady gorzkiej
    4 łyżki mleka
    10 dag migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. do garnka włóż margarynę, wlej mleko, połam czekoladę i wszystko gotuj na małym ogniu do połączenie wszystkich składników na jednolita masę, wystudź
  • 2. do ostygniętej masy dodaj make na przemian z jajkami proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zmiksuj na jednolitą masę
  • 3. wlej masę do okrągłej blachy o średnicy 25cm, piec przez około 45 min 180°C
  • 4. wiśnie odsącz od syropu, zalej alkoholem na pól godziny , dodaj na koniec 2 łyżki soku
  • 5. w kąpieli wodnej roztop czekolady, z 5 łyżkami mleka i ostudź
  • 6. schłodzoną śmietaną 36% ubij na sztywną masę
  • 7. ostudzoną masę czekoladową dodawaj po łyżce do ubitej śmietany, delikatnie mieszając, aż wszystko się połączy i wstaw do lodówki na 15min
  • 8. . poncz do nasączenia:

    * odsącz wiśnie od alkoholu, dodaj 3 łyżki soku z wiśni i wymieszaj
  • 9. składamy tort

    * upieczony biszkopt przekrój na 4 równe blaty

    * 1 blat biszkoptu kładziemy na tacy, nasączamy ponczem, później rozsmarowujemy 3 łyżkami konfitur wykładamy wiśnie (wcześniej nasączone w alkoholu, na to rozsmarowujemy 4 łyżki masy czekoladowej, tak powtarzamy z wszystkimi blatami
  • 10. rozpuść w kąpieli wodnej 1 tabliczkę czekolady gorzkiej z 4 łyżkami mleka i polej cały tort, następnie schłodź
  • 11. upraż 10 dag migdałów w płatkach i obtocz boki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować