Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. do garnka włóż margarynę, wlej mleko, połam czekoladę i wszystko gotuj na małym ogniu do połączenie wszystkich składników na jednolita masę, wystudź
2. do ostygniętej masy dodaj make na przemian z jajkami proszek do pieczenia, cukier waniliowy, zmiksuj na jednolitą masę
3.wlej masę do okrągłej blachy o średnicy 25cm, piec przez około 45 min 180°C
4.wiśnie odsącz od syropu, zalej alkoholem na pól godziny , dodaj na koniec 2 łyżki soku
5.w kąpieli wodnej roztop czekolady, z 5 łyżkami mleka i ostudź
6. schłodzoną śmietaną 36% ubij na sztywną masę
7.ostudzoną masę czekoladową dodawaj po łyżce do ubitej śmietany, delikatnie mieszając, aż wszystko się połączy i wstaw do lodówki na 15min
8.. poncz do nasączenia:
* odsącz wiśnie od alkoholu, dodaj 3 łyżki soku z wiśni i wymieszaj
9. składamy tort
* upieczony biszkopt przekrój na 4 równe blaty
* 1 blat biszkoptu kładziemy na tacy, nasączamy ponczem, później rozsmarowujemy 3 łyżkami konfitur wykładamy wiśnie (wcześniej nasączone w alkoholu, na to rozsmarowujemy 4 łyżki masy czekoladowej, tak powtarzamy z wszystkimi blatami
10.rozpuść w kąpieli wodnej 1 tabliczkę czekolady gorzkiej z 4 łyżkami mleka i polej cały tort, następnie schłodź
11. upraż 10 dag migdałów w płatkach i obtocz boki
Komentarze