1. białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodawać na przemian żółtka z cukrem cały czas miksując
2. dodaj 1/2 szkl oleju i cukier waniliowy i wszystko zmiksuj
3. na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem lekko mieszając łyżką
4. blaszkę o wymiarze 30x24 wyłóż papierem do pieczenia oprócz boków, piec przez 40 min 170 C (lub piec do suchego patyczka)
2.I MASA BUDYNIOWA
przygotowanie
1. wlej do garnka 3/4 szkl mleka i wrzuć rozcięta laskę wanilii i zagotuj,
2. wymieszaj w 1/4 szkl mleka 2 żółtka i 2 budynie śmietankowe
3. do gotującego mleka wlej przygotowana masę budyniową i ostudź (wyciągnij laskę wanilii)
4. 1 margarynę utrzyj mikserem na gładką puszystą masę, dodając po jednej łyżce masy budyniowej
3. II MASA RYŻOWA
przygotowanie
1. wsyp 2 szkl ryżu preparowanego do miski dodaj pokrojone 2 batony LION, wszystko zalej
1 szkl masy kajmakowej, dokładnie wymieszaj
4.III MASA Z BITEJ ŚMIETANY
przygotowanie:
1. 2 listki żelatyny rozpuść w 2 łyżkach gorącej wody, dokładnie wymieszaj, odstaw do wystygnięcia
2. schłodzoną śmietanę ubij na sztywno z 3 łyżkami cukru, na koniec dodaj rozpuszczoną żelatynę
5.
składanie ciasta:
1. biszkopt przekrój na dwie równe części
2. biszkopt – masa budyniowa – masa ryżowa -biszkopt – masa budyniowa – masa ryżowa – masa z bitej śmietany
3. całość posypujemy startą gorzka lub mleczna czekoladą
4. cisto odkładamy do lodówki na kilka godzin
Komentarze