ROZETKA DROŻDŻOWA
Składniki:
- SKŁADNIKI:
1 kostka drożdży
1/2 szkl mleka
3 szkl mąki
2 żółtka
2 jajka
1/2 kostki margaryny
3/4 szkl cukru
I nadzienie:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
3 łyżki mleka
II nadzienie:
100 g orzechów włoskich
4 łyżki cukru
1/2 kostki margaryny
Rozetka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
1. kostkę drożdży zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 5 min
-
2.
do miski wsyp mąkę, jajka, miękka margarynę, cukier, wlej mleko z drożdżami, wszystko zmiksuj, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
-
3.
w kąpieli wodnej rozpuść wszystkie tabliczki czekolady z 3 łyżkami mleka
-
4.
roztop margarynę z 4 łyżkami cukru dodaj starte orzechy, wszystko wymieszaj
-
5.
z ciasta drożdżowego wykrój 8 cienkich kółek o średnicy 24 cm
-
6.
każde ciasto smaruj na przemian masą czekoladową i orzechową aż do wykończenia krążków, wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym białkiem
-
7.
na środek koła stawiamy odwróconą szklankę
-
8.
okrągłe ciasto kroimy na pól, później połówki na pól tak żeby było 16 nacięć, następnie wykręcamy z dwóch kawałków końce lekko ściskamy
-
9.
piec około 20 min w 180 ºC
Komentarze