ROZETKA DROŻDŻOWA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

IDEALNE NA PODWIECZOREK

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    1 kostka drożdży
    1/2 szkl mleka
    3 szkl mąki
    2 żółtka
    2 jajka
    1/2 kostki margaryny
    3/4 szkl cukru


    I nadzienie:

    2 tabliczki gorzkiej czekolady
    1 tabliczka mlecznej czekolady
    3 łyżki mleka


    II nadzienie:

    100 g orzechów włoskich
    4 łyżki cukru
    1/2 kostki margaryny

Rozetka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. kostkę drożdży zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 5 min
  • 2. do miski wsyp mąkę, jajka, miękka margarynę, cukier, wlej mleko z drożdżami, wszystko zmiksuj, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 3. w kąpieli wodnej rozpuść wszystkie tabliczki czekolady z 3 łyżkami mleka
  • 4. roztop margarynę z 4 łyżkami cukru dodaj starte orzechy, wszystko wymieszaj
  • 5. z ciasta drożdżowego wykrój 8 cienkich kółek o średnicy 24 cm
  • 6. każde ciasto smaruj na przemian masą czekoladową i orzechową aż do wykończenia krążków, wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym białkiem
  • 7. na środek koła stawiamy odwróconą szklankę
  • 8. okrągłe ciasto kroimy na pól, później połówki na pól tak żeby było 16 nacięć, następnie wykręcamy z dwóch kawałków końce lekko ściskamy
  • 9. piec około 20 min w 180 ºC

Komentarze

Podobne przepisy