Tort czekoladowy z kremem śmietankowym

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort składa się z trzech blatów czekoladowych przełożonych dżemem z czarnej porzeczki i kremem śmietankowym. No i oczywiście udekorowany:)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopty

    6 jajek w temperaturze pokojowej
    20 gr cukru
    1,5 łyżki mąki pszennej tortowej
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 budynie czekoladowe

    Masa śmietankowa:

    750 ml kremówki 36 %
    serek mascarpone
    4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki


    Dekoracja:

    Paczka podłużnych biszkoptów
    truskawki
    czekolada
    ( u mnie kilka plasterków cytryny)
    wstążka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę ,proszek do pieczenia i budynie przesiewamy na sicie.
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę ,pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier ,ciągle ubijając. Następnie dodajemy żółtka ( pojedynczo),ubijamy aż żółtka sie połączą z białkami. Przesianą mąkę z proszkiem i budynie delikatnie łączymy z ciastem.

    Ciasto przelewamy na tortownicę o średnicy ok 24 cm ,wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w tem 170 stopni do " suchego patyczka" Biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.

    Kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misie i ubijamy do uzyskania gęstego kremu.

    Pierwszy blat ciasta smarujemy połową dżemu ,na to krem śmietankowy. Przykrywamy drugim blatem i na niego nakładamy sam krem śmietankowy. Drugi blat smarujemy pozostałym dżemem i wykładamy krem . Przykrywamy trzecim blatem. W tym momencie pozostałym kremem wysmarowujemy cały tort. Wierzch i boki.

    Boki tortu obkładamy biszkoptami i przewiązujemy wstążką. Wierzch dekorujemy wg uznania:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować