Tort czekoladowy z kremem śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę ,proszek do pieczenia i budynie przesiewamy na sicie.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna pianę ,pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier ,ciągle ubijając. Następnie dodajemy żółtka ( pojedynczo),ubijamy aż żółtka sie połączą z białkami. Przesianą mąkę z proszkiem i budynie delikatnie łączymy z ciastem.
Ciasto przelewamy na tortownicę o średnicy ok 24 cm ,wyłożoną papierem do pieczenia . Pieczemy w tem 170 stopni do " suchego patyczka" Biszkopt studzimy i dzielimy na 3 części.
Kremówkę i serek mascarpone umieszczamy w misie i ubijamy do uzyskania gęstego kremu.
Pierwszy blat ciasta smarujemy połową dżemu ,na to krem śmietankowy. Przykrywamy drugim blatem i na niego nakładamy sam krem śmietankowy. Drugi blat smarujemy pozostałym dżemem i wykładamy krem . Przykrywamy trzecim blatem. W tym momencie pozostałym kremem wysmarowujemy cały tort. Wierzch i boki.
Boki tortu obkładamy biszkoptami i przewiązujemy wstążką. Wierzch dekorujemy wg uznania:)
Komentarze