Pasteryzowane cytryny z pomaranczą w aromantycznym syropie

  • wyświetlono: 8051 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Kolejny wypróbowany przepis który mnie zachwycił wyglądem no i mam nadzieję smakiem. To drugie to się dopiero okaże po otwarciu słoiczka:) Ale po zapachu syropu do cytryn śmiem twierdzić ze będzie to pyyszny dodatek do herbatki a nawet ciasta:)

  • 45min

Składniki

ok 1 kg cytryn
1 pomarańcza
imbir w korzeniu

Zalewa :

pół litra wody
pół kg cukru
ok. 10 goździków
3 anyżki
jedna kora cynamonu

Sposób przygotowania przepisu:

Pasteryzowane cytryny z pomaranczą w aromantycznym syropie

  • 1. Cytryny i pomarańczę wyparzamy. Kroimy w plastry i układamy do uprzednio wyparzonych słoiczków. Do każdego dodajemy również po dwa plasterki imbiru.

    Składniki zalewy mieszamy i gotujemy przez kilka chwil, aż rozpuści się dokładnie cukier a cynamon i anyż oddadzą swój aromat.

    Zalewamy nasza zalewa cytryny.Cynamon usuwamy natomiast goździki i anyż rozmieszczamy w słoiczkach. Pasteryzujemy ok 15 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Wiśnie w syropie

Dodane przez: czarrna

Wiśnie drylowane w syropie

Wiśnie w syropie - idealne do ciast...

image-17xkcc5

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Pigwa w syropie

Pigwa w syropie jest doskonałym...

.

Dodane przez: Anitka0804

Nektarynki w syropie

Robię co roku nektarynki w syropie...

WIŚNIE DRYLOWANE W SYROPIE

Dodane przez: suzana

WIŚNIE DRYLOWANE W SYROPIE

Wiśnie w syropie to doskonały pomysł...

Jagody w syropie

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Jagody w syropie własnym

Mieszkam na Roztoczu a tu zawsze...

.

Dodane przez: Anitka0804

Gruszki w syropie

Pyszne owoce zanurzone w lekkim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE