Włoski sos pomidorowy na chlebie

0 (0 ocen)

  • 20 min

Smakowity, gęsty, aromatyczny.Proste składniki a smak nieporównywalny!

  • 20 min

Składniki:

  • 500 ml gęstego przecieru pomidorowego (passata)
    1-2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    1/2 łyżeczki bazylii (najlepiej świeża posiekana)
    łyżeczka masła lub 2 łyżki mleka
    1 pełna łyżeczka przyprawy włoskiej Arabiata ( w składzie cebula, czosnek, chili, pieprz, rozmaryn, papryka, tymianek, bazylia, oregano, pietruszka)
    1 duża kromka czerstwego chleba (mój typ śródziemnomorski, rodzaj ciabatty)
    sól do smaku
    parmezan do posypania

Włoski sos pomidorowy na chlebie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Siekamy drobno czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę (średni płomień), dodajemy przyprawę Arabiata i krótko 1-2 minuty szklimy czosnek (nie może zmienić koloru).
    Dodajemy przecier, bazylię. Po chwili wkruszamy chleb bez skórki. Solimy.
    Dusimy ok. 5 minut aż chleb zagęści sos. Gotowe.
    Podajemy z makaronem spaghetti lub inny ulubionym, posypujemy serem. Smacznego!

Porady

Jeśli nie macie przyprawy Arabiata, użyjcie ziół wymienionych w jej składzie i pół cebuli drobno posiekanej i zeszklijcie ją na początku razem z czosnkiem.

Komentarze

Podobne przepisy