Tort Czarny las – Szwarcwaldzki

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Uwielbiam piec różnego typu ciasta, oprócz tortów. Jestem wymagająca wobec siebie i chyba dlatego rzadko kiedy jestem zadowolona z tortu, którego sama zrobię. Ale z tego jestem naprawdę dumna! Wyśmienity pod każdym względem!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 28cm
    Ciasto czekoladowe – potrzebne są 3 takie blaty
    Niepełna szklanka mąki
    0,5 szklanki cukru
    1/3 szklanki kakao
    1 łyżeczka sody
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki maślanki naturalnej
    1/4 szklanki oleju
    1 duże jajko
    Cukier waniliowy
    0,5 szklanki zaparzonej z 2 łyżek kawy

    Masa śmietanowa:
    700 ml śmietanki 30%
    0,5 szklanki cukru pudru
    3 - 4 łyżeczki żelatyny

    Poncz:
    1/3 szklanki kompotu z wiśni – osobno wiśnie i kompot
    ¼ szklanki alkoholu – wódka, wiśniówka

    Dodatkowo:
    1 słoik wiśni w kompocie – wiśnie odsączyć i wydrylować
    1 słoik dżemu lub frużeliny wiśniowej
    Wiśnie kandyzowane, kokos i czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czarny las – szwarcwaldzki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajko, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, dosypując pod koniec ubijania cukier puder. Na koniec wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę. Dokładnie zmiksować.
  • 3. Poncz: Kompot i alkohol wymieszać razem.
  • 4. Dodatkowo: Przełożenie tortu:
    Składniki dżemu i ponczu podzielić na 3 części. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować dżemem, wyłożyć masę śmietanową. Przykryć drugim ciastem, którego należy ponownie nasączyć ponczem, wyłożyć dżem, wiśnie z kompotu oraz masę śmietanową. Na ostatni blat ciasta, ponownie poncz, dżem, warstwa śmietanowa. Boki tortu również należy posmarować masą śmietanową i posypać kokosem. Wierzch posypać startą czekoladą, udekorować rozetami z reszty masy śmietanowej i kandyzowanymi wiśniami. Tort chłodzić w lodówce całą noc.

Porady

ciasto można od razu przygotować z potrójnej porcji, następnie podzielić na 3 równe części i upiec osobno w tortownicach. Surowe ciasto może czekać jakiś czas na upieczenie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować