Tort Czarny las – Szwarcwaldzki

  • wyświetlono: 1825 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam piec różnego typu ciasta, oprócz tortów. Jestem wymagająca wobec siebie i chyba dlatego rzadko kiedy jestem zadowolona z tortu, którego sama zrobię. Ale z tego jestem naprawdę dumna! Wyśmienity pod każdym względem!

juchab
  • 70min

Składniki

Tortownica o średnicy 28cm
Ciasto czekoladowe – potrzebne są 3 takie blaty
Niepełna szklanka mąki
0,5 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
1 łyżeczka sody
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki maślanki naturalnej
1/4 szklanki oleju
1 duże jajko
Cukier waniliowy
0,5 szklanki zaparzonej z 2 łyżek kawy

Masa śmietanowa:
700 ml śmietanki 30%
0,5 szklanki cukru pudru
3 - 4 łyżeczki żelatyny

Poncz:
1/3 szklanki kompotu z wiśni – osobno wiśnie i kompot
¼ szklanki alkoholu – wódka, wiśniówka

Dodatkowo:
1 słoik wiśni w kompocie – wiśnie odsączyć i wydrylować
1 słoik dżemu lub frużeliny wiśniowej
Wiśnie kandyzowane, kokos i czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Czarny las – Szwarcwaldzki

  • 1. Ciasto czekoladowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajko, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 – 20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.
  • 2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić na sztywno, dosypując pod koniec ubijania cukier puder. Na koniec wlać jeszcze lekko ciepłą żelatynę. Dokładnie zmiksować.
  • 3. Poncz: Kompot i alkohol wymieszać razem.
  • 4. Dodatkowo: Przełożenie tortu:
    Składniki dżemu i ponczu podzielić na 3 części. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować dżemem, wyłożyć masę śmietanową. Przykryć drugim ciastem, którego należy ponownie nasączyć ponczem, wyłożyć dżem, wiśnie z kompotu oraz masę śmietanową. Na ostatni blat ciasta, ponownie poncz, dżem, warstwa śmietanowa. Boki tortu również należy posmarować masą śmietanową i posypać kokosem. Wierzch posypać startą czekoladą, udekorować rozetami z reszty masy śmietanowej i kandyzowanymi wiśniami. Tort chłodzić w lodówce całą noc.

Porady

ciasto można od razu przygotować z potrójnej porcji, następnie podzielić na 3 równe części i upiec osobno w tortownicach. Surowe ciasto może czekać jakiś czas na upieczenie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietorty kawa wiśnie urodziny przyjęcia śmietana

Komentarze

Podobne przepisy

Tort szwarcwaldzki

Dodane przez: alaaa

Tort szwarcwaldzki

Dzisiaj zapraszam na tort. Tym...

image-22l5kq2

Dodane przez: EsmeraldaZeSmakiem

Torcik "Czarny las"

To lekki i pyszny kakaowy tort...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: gotowanietoproste

Tort Szwarcwaldzki

Takie torty to ja lubię, lekkie,...

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: czekoladka

Tort Szwarcwaldzki

Wspaniały, bardzo elegancki tort...

Tort szwarcwaldzki

Dodane przez: Ada1995

Tort szwarcwaldzki

Idealny tort na każdą okazję.

rolada

Dodane przez: Aninka88

Rolada "czarny las"

przepis nr 500 i ... 2 lata na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE