Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las

4.5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort świetnie łączy w sobie kakaowy biszkopt, dwusmakową masę z bitej śmietany i serka mascarpone, kwaskowate wiśnie oraz posmak kuszącej czekolady.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 22-24 cm)
    Biszkopt:
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru (160g; 1 szklanka = 250 ml)
    3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
    3 łyżki kakao (płaskie)
    Krem:
    500g serka mascarpone
    500 ml śmietanki 30-36%
    5 łyżek cukru pudru (płaskich)
    3 łyżki kakao
    Nasączenie:
    100 ml soku/kompotu z wiśni (w ostateczności wody)
    50 ml nalewki/likieru wiśniowego
    Dodatkowo:
    około 300-400g wiśni z kompotu (można też użyć świeżych lub mrożonych)
    50g czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort szwarcwaldzki/czarny las - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
    Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
    Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
    Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
    Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.
    Przygotować krem.
    Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
    Krem podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4.
    Większą z nich dokładnie wymieszać z kakao.
    Odrobinę kremu kakaowego odłożyć do posmarowania boków tortu.
    Tort.
    Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 kremu z kakao.
    Na kremie poukładać wiśnie i następnie kolejną część biszkoptu, którą należy nasączyć, resztę kremu z kakao, wiśnie, ostatni nasączony blat biszkoptu oraz biały krem.
    Odłożonym kremem kakaowym wysmarować boki, a całość posypać uprzednio posiekaną czekoladą.
    (W skrócie: biszkopt - nasączenie - krem z kakao -wiśnie - biszkopt - nasączenie - krem z kakao - wiśnie - biszkopt nasączenie - biały krem - czekolada.)
    Gotowy tort można dodatkowo udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować