Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las

  • wyświetlono: 1341 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Tort świetnie łączy w sobie kakaowy biszkopt, dwusmakową masę z bitej śmietany i serka mascarpone, kwaskowate wiśnie oraz posmak kuszącej czekolady.

DSC_3803k
  • 14 porcje
  • 300min
  • Średni

Składniki

(Tortownica o średnicy 22-24 cm)
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru (160g; 1 szklanka = 250 ml)
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (120g)
3 łyżki kakao (płaskie)
Krem:
500g serka mascarpone
500 ml śmietanki 30-36%
5 łyżek cukru pudru (płaskich)
3 łyżki kakao
Nasączenie:
100 ml soku/kompotu z wiśni (w ostateczności wody)
50 ml nalewki/likieru wiśniowego
Dodatkowo:
około 300-400g wiśni z kompotu (można też użyć świeżych lub mrożonych)
50g czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Szwarcwaldzki/Czarny Las

  • 1. Upiec biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę.
    (Uważać, aby jej "nie przebić".)
    Pod koniec ubijania powoli dodać cukier i po chwili - po 1 żółtku.
    Na koniec delikatnie i partiami wmieszać mąkę przesianą z kakao.
    Masę przelać do tortownicy z dnem wysłanym papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec w 180 stopniach przez 30-40 minut (do tzw. "suchego patyczka").
    Zaraz po upieczeniu blachę wyjąc z piecyka i zrzucić na koc z wysokości około 30-50 cm.
    Następnie wstawić ją z ciastem ponownie do piekarnika i wystudzić.
    Po ostygnięciu biszkopt przekroić na 3 części.
    Przygotować krem.
    Śmietankę (schłodzoną!) z cukrem pudrem ubić na sztywno, a następnie stopniowo połączyć z serkiem mascarpone.
    Krem podzielić na 2 części: 3/4 i 1/4.
    Większą z nich dokładnie wymieszać z kakao.
    Odrobinę kremu kakaowego odłożyć do posmarowania boków tortu.
    Tort.
    Na talerzu/paterze ułożyć pierwszy spód biszkoptowy, nasączyć go oraz posmarować 1/2 kremu z kakao.
    Na kremie poukładać wiśnie i następnie kolejną część biszkoptu, którą należy nasączyć, resztę kremu z kakao, wiśnie, ostatni nasączony blat biszkoptu oraz biały krem.
    Odłożonym kremem kakaowym wysmarować boki, a całość posypać uprzednio posiekaną czekoladą.
    (W skrócie: biszkopt - nasączenie - krem z kakao -wiśnie - biszkopt - nasączenie - krem z kakao - wiśnie - biszkopt nasączenie - biały krem - czekolada.)
    Gotowy tort można dodatkowo udekorować według uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tortWiśnietort z wiśniamitort szwarcwaldzkiczarny las

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada szwarcwaldzka

Dodane przez: joanna30

Rolada Szwarcwaldzka

Przygotowałam ją wg własnego pomysłu....

tort czekoladowy z lukrecją i dżemem z czarnej porzeczki

Dodane przez: anita176

tort czekoladowy z lukrecją i dżemem z czarnej...

bardzo smaczny czekoladowy tort...

Ciasto ze szpinakiem

Dodane przez: Mniam1

Ciasto Truskawki w lesie

Ciasto, które zachwyca smakiem...

Owocowy las

Dodane przez: kasia10_06

Owocowy las

Tort czekoladowy przekładany masą...

Czarna babka

Dodane przez: 2milutka

Czarna babka

Wielkanocna baba, puszysta, wilgotna...

image-1v2pq92

Dodane przez: Marica738

Ciasto ucierane Owoce lasu

Miałam ochotę na ciasto z owocami,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE