Tort biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ciasta:
Masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, cukier waniliowy, kakao, jajko - podgrzewać cały czas mieszając przez 5 minut. Następnie wsypać pokruszone herbatniki, wiórki i migdały - wymieszać. Jeszcze ciepłe ciasto włożyć do formy. Odstawić do ostygnięcia.
2.Przygotowanie masy:
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (pół szklanki). Zostawić do ostudzenia.
W garnuszku rozpuścić masło, dodać mleko, cukier puder, sok z cytryny - zagotować i wymieszać. Następnie ostudzić, dodać serki homogenizowane i żelatynę. Dokładnie wymieszać. Posiekane w kostkę truskawki połączyć delikatnie z masą i wyłożyć na ciasto w formie.
Ciasto włożyć do lodówki w celu schłodzenia do momentu aż masa zgęstnieje (około 2 h). Po tym czasie dekorować.
3.Przygotowanie kremu do dekoracji:
W małym rondelku, energicznie mieszając, dodać mleko do mąki i kontynuować mieszanie, aż wszystko się dobrze połączy. Stale mieszając podgrzewać, aż masa zagotuje się i zgęstnieje. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
W misce utrzeć masło z cukrem i wanilią, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać gęste mleko. Miksować, aż zacznie przypominać bitą śmietanę. Dekorować tak jak na zdjęciu
Komentarze