BIAŁA DAMA

4.5 (173 ocen)

  • Średni

Jest to ciasto bardzo delikatne, rozpływa sie w ustach.

  • Średni

Składniki:

  • - śmietana kremówka: 0.5 litra
    - Brzoskwinie z puszki (połówki): 1 sztuka
    - Żelatyna: 4 łyżki
    - twaróg: 0.5 kilograma
    - cukier: 17 łyżek
    - budynie waniliowe: 2 sztuki
    - margaryna lub masło: 25 dekagramów
    - masło: 10 dekagramów
    - wiórki kokosowe: 15 dekagramów
    - mleko: 0.75 litra

Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczemy jasny biszkopt z 8 jajek. Po ostygnieciu przekroić go na pół.




  • 2. Masa serowa:
    Kremówke ubić na sztywno, dodać 8 łyżek cukru. Następnie dodać twaróg oraz żelatyne ostudzona (rozpuszczamy ok.3-4 łyzki w pół szkl. wody), wymieszać lub zmiksować całość, tak aby składniki dokładnie sie z soba połaczyły i pod koniec dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie.
  • 3. Masa budyniowa:
    ugotowac budynie w 0,75l mleka z 8 łyzkami cukru. Ostudzić, następnie utzreć z kostka margaryny (ucieramy najpierw margarynę i stopniowo dodajemy budyń)
  • 4. Posypka kokosowa:
    na patelni rozpuszczamy pół kostki masła i dodajemy 1 łyzke cukru i wiórki kokosowe, przyrumieniamy. Kiedy ostygna ( nie moga byc ciepłe ponieważ rozpuszcza masę budyniową posypujemy nimi ciasto.

  • 5. Kolejność układania:
    Biszkopt- masa serowa-biszkopt-masa budyniowa-posypka kokosowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować