Tort Biała Dama

  • wyświetlono: 1075 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Biała Dama to lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z kremem śmietanowo-serowym, z dodatkiem pysznych i soczystych brzoskwiń, ukoronowane uprażonymi na maśle wiórkami kokosowymi. Ideał dla osób, które nie lubią bardzo słodkich i ciężkich ciast. W formie tortu przypadnie gościom na każdej domowej imprezie :)

ugotujiprzetestuj
  • 8 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

Biszkopt (tortownica 24 cm):
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Krem:
400 ml śmietany 30-36%
300 g serka twarogowego naturalnego
4-5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
1/2 puszki brzoskwiń
1/2 szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki)
50 ml wody
100 g wiórek kokosowych
25 g masła
2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania przepisu:

Tort Biała Dama

  • Tort Biała Dama1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ºC, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę lub blat. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
  • Tort Biała Dama2. Śmietankę, serek i cukier puder przekładamy do miski i miksujemy razem, aż powstanie gęsty krem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, delikatnie studzimy i całość przelewamy do kremu - miksujemy, aby żelatyna dokładnie połączyła się z masą.
    Brzoskwinie (wystarczy połowa puszki) odsączamy z syropu - zachowując pół szklanki syropu na poncz. Kroimy je w dużą kostkę.
  • 3. Całkowicie wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszą umieszczamy w formie i ponczujemy go syropem brzoskwiniowym zmieszanym z wodą (50 ml). Wykładamy 1/3 kremu, układamy na nim brzoskwinie, układamy kolejną 1/3 część kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, ponczujemy resztą syropu i wody, a na wierzch układamy ostatnią część masy. Przekładamy do lodówki do stężenia.
    Kokos, masło i cukier przekładamy do rondelka. Zagotowujemy, często mieszając. Zdejmujemy z planika, gdy wiórki zaczną brązowieć. Studzimy.
    Wystudzonymi wiórkami dekorujemy wierzch ciasta.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sertortCiastourodzinybita śmietanapodwieczorekimprezaBiała dama

Komentarze

Podobne przepisy

Szyszkowa biała dama.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto szyszkowa Biała Dama

Miałam nadmiar ryżu preparowanego...

image-1jyx81c

Dodane przez: Gosia Kowalczyk

Ciasto biała dama na ciemnym biszkopcie

Proste,pyszne ciasto,wprost rozpływa...

Sernik na zimno

Dodane przez: Bożena1960

Serniczek na zimno - Biała dama

Chciałabym podzielić się z Wami...

m

Dodane przez: KuchniaPoli

Tort Michał Biały

Z okazji Dnia Babci i Dziadka powstał...

ciasto

Dodane przez: blondynkagotuje90

Szyszkowa Dama

Ciasto z krówek ,białej czekolady,ryżu...

Tort z żurawiną i białą czekoladą

Dodane przez: Cukiereczek

Tort z żurawiną i białą czekoladą

Połączenie żurawiny i białej czekolady...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE