Tort Biała Dama

4.5 (177 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Biała Dama to lekkie ciasto na puszystym biszkopcie z kremem śmietanowo-serowym, z dodatkiem pysznych i soczystych brzoskwiń, ukoronowane uprażonymi na maśle wiórkami kokosowymi. Ideał dla osób, które nie lubią bardzo słodkich i ciężkich ciast. W formie tortu przypadnie gościom na każdej domowej imprezie :)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt (tortownica 24 cm):
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    Krem:
    400 ml śmietany 30-36%
    300 g serka twarogowego naturalnego
    4-5 łyżek cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
    Dodatkowo:
    1/2 puszki brzoskwiń
    1/2 szklanki syropu z brzoskwiń (z puszki)
    50 ml wody
    100 g wiórek kokosowych
    25 g masła
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort biała dama - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort Biała Dama 1. Biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier łyżka po łyżce. Gdy cukier zupełnie się rozetrze dodajemy po kolei żółtka i krótko miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą jajeczną - najlepiej za pomocą szpatułki. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 ºC, pieczemy 35-40 minut. Po 35 minutach otwieramy piekarnik i sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto się już upiekło - jeśli tak, wyciągamy je i z wysokości ok. 30 cm upuszczamy np. na podłogę lub blat. Następnie odstawiamy ciasto do zupełnego wystudzenia.
  • Tort Biała Dama 2. Śmietankę, serek i cukier puder przekładamy do miski i miksujemy razem, aż powstanie gęsty krem. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, delikatnie studzimy i całość przelewamy do kremu - miksujemy, aby żelatyna dokładnie połączyła się z masą.
    Brzoskwinie (wystarczy połowa puszki) odsączamy z syropu - zachowując pół szklanki syropu na poncz. Kroimy je w dużą kostkę.
  • 3. Całkowicie wystudzony biszkopt przecinamy na dwie części. Pierwszą umieszczamy w formie i ponczujemy go syropem brzoskwiniowym zmieszanym z wodą (50 ml). Wykładamy 1/3 kremu, układamy na nim brzoskwinie, układamy kolejną 1/3 część kremu, przykrywamy drugim biszkoptem, ponczujemy resztą syropu i wody, a na wierzch układamy ostatnią część masy. Przekładamy do lodówki do stężenia.
    Kokos, masło i cukier przekładamy do rondelka. Zagotowujemy, często mieszając. Zdejmujemy z planika, gdy wiórki zaczną brązowieć. Studzimy.
    Wystudzonymi wiórkami dekorujemy wierzch ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować