Tort bakłażanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy i odstawiamy na bok.
Bakłażana myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Każdy plasterek delikatnie smarujemy oliwą, solimy oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej przez około 2 min. z każdej strony. Odkładamy na bok.
2.Przygotowujemy sos. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając smażymy na bardzo małym ogniu przez około 1 minutę. Odstawiamy z gazu i powoli dodajemy mleko cały czas mieszając. Po chwili znowu stawiamy na gazie. Gdy nasz sos będzie już gęsty dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka (gdyby nasz sos był zbyt gęsty). Doprawiamy solą oraz pieprzem.
3.Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie paski (ja używam jedynie kapeluszy). Cebulę drobno siekamy. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
4.W misce mieszamy ugotowany makaron, usmażone pieczarki, sos beszamelowy, mascarpone oraz starty żółty ser. W razie potrzeby doprawiamy.
Blachę smarujemy oliwą i wykładamy spód oraz boki plasterkami bakłażana. Zostawiamy trochę plastrów na górę. Wlewamy naszą masę i dokładnie ją "ugniatamy". Na górze kładziemy plastry bakłażana.
5.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez kolejne 10 min. Górę posypujemy startym parmezanem. Po lekkim ostygnięciu (danie nadal ma być ciepłe) wyjmujemy z formy i kroimy jak tort.
Komentarze