Tort bakłażanowy

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Nie było świeczek, nikt nie śpiewał "Sto lat" ale był tort i do tego bakłażanowy!!!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bakłażan: 1 sztuka
    - pieczarki świeże: 300 gramów
    - mascarpone: 100 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - ser żółty starty: 100 gramów
    - mąka: 2 łyżki
    - masło: 50 gramów
    - mleko: 200 mililitrów
    - śmietana kremówka: 40 mililitrów
    - parmezan , starty: 2 łyżki
    - sól i pieprz (do smaku): 0.25 łyżeczki
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek
    - makaron penne: 300 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Tort bakłażanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy i odstawiamy na bok.

    Bakłażana myjemy i kroimy w cieniutkie plasterki. Każdy plasterek delikatnie smarujemy oliwą, solimy oraz posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy na patelni grillowej przez około 2 min. z każdej strony. Odkładamy na bok.
  • 2. Przygotowujemy sos. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając smażymy na bardzo małym ogniu przez około 1 minutę. Odstawiamy z gazu i powoli dodajemy mleko cały czas mieszając. Po chwili znowu stawiamy na gazie. Gdy nasz sos będzie już gęsty dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mleka (gdyby nasz sos był zbyt gęsty). Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • 3. Pieczarki obieramy ze skóry i kroimy w bardzo cienkie paski (ja używam jedynie kapeluszy). Cebulę drobno siekamy. Rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i dusimy przez około 15 minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • tort bakłażanowy w trakcie przygotowań 4. W misce mieszamy ugotowany makaron, usmażone pieczarki, sos beszamelowy, mascarpone oraz starty żółty ser. W razie potrzeby doprawiamy.

    Blachę smarujemy oliwą i wykładamy spód oraz boki plasterkami bakłażana. Zostawiamy trochę plastrów na górę. Wlewamy naszą masę i dokładnie ją "ugniatamy". Na górze kładziemy plastry bakłażana.
  • 5. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Pieczemy około 30 minut. Pozostawiamy w wyłączonym piekarniku przez kolejne 10 min. Górę posypujemy startym parmezanem. Po lekkim ostygnięciu (danie nadal ma być ciepłe) wyjmujemy z formy i kroimy jak tort.

    Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Grzyby Makaron penne Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować