Krem:
10 dag rodzynek,
10 dag pokrojonych orzechów,
50 dag galaretki kolorowej w cukrze,
1 szklanka kawy rozpuszczalnej (1 szklanka wody i 3 łyżki kawy),
pokruszone ciasto,
Masa orzechowa:
20 dag zmielonych orzechów,
3/4 szklanki słodkiego mleka,
2 jaja,
1 szklanka cukru kryształu,
25 dag masła,
1 kieliszek spirytusu,
Dodatkowo:
1 mały słoik powideł śliwkowych,
polewa czekoladowa
Tort bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
Margarynę pokruszyć z mąką i cukrem pudrem. Dodać proszek do pieczenia, amoniak, żółtka i śmietanę. Wyrobić ciasto i upiec dwa placki w temp. 160-170 stopni C przez ok. 25 - 30 min. Po upieczeniu jeden placek pokruszyć.
2.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka, cukier. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec w temp. 160 - 180 stopni C ok. 30 - 40 minut.
Krem:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
3.Masa:
Wszystkie składniki (oprócz masła) wymieszać i podgrzewać, ciągle mieszając zagotować. Masło utrzeć i połączyć z przestudzoną masą. Dodać spirytus.
Komentarze