Tort Artur

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Ten tort przygotowałam na przyjęcie-niespodziankę, które zorganizowałam z siostrą Madzią dla naszego młodszego brata Artura. Był pyszny.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA MAŁĄ TORTOWNICĘ

    BISZKOPT:
    * 3 jajka
    * 3 łyżki cukru
    * 5 łyżek mąki
    * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    * 2 łyżki suchego maku
    * 2 łyżki cappucino orzechowego
    * 1 łyżka wody

    MASA:
    * 1 budyń śmietankowy
    * 1/2 litra mleka
    * kostka masła
    * 3 łyżki cappucino orzechowego

    DODATKOWO:
    * kubek mleka
    * aromat arakowy
    * cukier puder
    * 1 banan
    * garść rodzynek
    * 3/4 szklanki nalewki żurawinowej
    * 1/2 tabliczki czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort artur - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników upiec biszkopt i po wystudzeniu przekroić na 3 części. (Biszkopt będzie miał bardziej zwartą konsystencję niż zwykle)
  • 2. Budyń ugotować według przepisu, wystudzić i utrzeć z masłem. Następnie dodawać po łyżce cappucino i dokładnie zmiksować.
  • 3. Rodzynki zalać gorącą nalewką i zostawić do napęcznienia. Banana pokroić w plasterki. Mleko posłodzić cukrem pudrem i dodać 3 - 4 krople aromatu. czekoladę włożyć do zamrażalnika.
  • 4. Spód tortu nasączyć nalewką w której moczyły się rodzynki. Wyłożyć 1/3 masy i rodzynki, przykryć kolejnym blatem. Drugi blat nasączyć mlekiem z cukrem i aromatem, wyłożyć kolejną warstwę masy i banany, przykryć ostatnim blatem. Nasączyć resztą mleka, wierzch i boki posmarować pozostałą masą i udekorować startą na grubych oczkach czekoladą. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować