Tort arbuzowy

0 (0 ocen)

Soczysty arbuz doskonale sprawdza się jako składnik ciast, warto wypróbować więc tort arbuzowy, który robi wrażenie!

Składniki:

  • arbuz
    4 okrągłe andruty tortowe,
    opakowanie białej polewy,
    2 opakowania galaretki wiśniowej,
    5 dkg cukru,
    2oo ml białego wina półsłodkiego,
    cytryna,
    250 ml śmietany kremówki,
    2 opakowania śmietan - fiksu,
    opakowanie cukru waniliowego,
    listki melisy do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort arbuzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polewę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu, a następnie posmarować nią i złączyć dwa andruty. Cytrynę sparzyć, obrać i wycisnąć z niej sok, a skórkę pokroić w cienkie paseczki. Galaretki rozpuścić w pół litrze gorącej wody i wystudzić, a następnie dodać wino oraz sok z cytryny i wymieszać. Arbuza pokroić na ćwiartki, wydrążyć miąższ i pokroić w grubą kostkę. Następnie kilka kostek arbuza odłożyć do dekoracji, a resztę połączyć z galaretką. Na przygotowanym spodzie z andrutów rozłożyć galaretkę i schłodzić. Pozostałe andruty pokroić w trójkąty. Kremówkę ubić ze śmietan - fiksami, podczas ubijania stopniowo dodając cukier oraz cukier waniliowy i posmarować nią wierzch ciasta. Następnie dekoracyjnie ułożyć pokrojone andruty oraz kostki arbuza i całość posypać paseczkami skórki cytrynowej. Tort arbuzowy udekorować listkami melisy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować