Koktajl z arbuza i mleka

Choć może to być to zaskakujące połączenie, taki napój smakuje znakomicie. A to wszystko za sprawą mleka kokosowego, które pasuje do naszego czerwono-zielonego głównego bohatera. Koktajl z arbuza i mleka robi się szybko i łatwo – oczyszczonego z pestek arbuza miksujemy z mlekiem kokosowym i sokiem z limonki, dodajemy kruszony lód i gotowe! W razie potrzeby można dodać płynny słodzik w postaci miodu czy syropu z agawy.

Taki napój najlepiej smakuje schłodzony, warto więc arbuza wcześniej włożyć do zamrażarki, a mleko do lodówki.

Jeśli chcecie zamienić koktajl w drink, dolejcie do niego odrobinę rumu!

 

Koktajl z arbuza i mięty

Do przygotowania tego napoju potrzebujecie tylko trzech składników – arbuza, świeżych liści mięty i kostek lodu. Wszystko wystarczy zmiksować w blenderze i koktajl z arbuza i mięty gotowy! Wybierajcie czerwone, dojrzałe i słodkie arbuzy – mają wtedy one najwięcej cukru i naturalnej słodyczy.

Jeśli chcecie jeszcze bardziej podkręcić smak swojego koktajlu, razem z miętą można dodać też świeżą bazylię, a cały koktajl uzupełnić też kilkoma łyżkami soku z cytryny.

 

Koktajl z arbuza i truskawek

Truskawki i arbuz to jedno z najbardziej popularnych zestawień – ot choćby sorbet truskawkowo-arbuzowy czy sałatka z arbuzem i truskawkami to lubiane połączenie. Czemu więc nie wykorzystać go i nie przygotować koktajlu z arbuza i truskawek? My łączymy te dwa produkty z bananem, który sprawia, że nasz napój staje się bardziej sycący i świetnie nadaje się na drugie śniadanie i sprawdzi się po treningu – arbuz przyspiesza proces regeneracji mięśni, a banan to źródło potasu, magnezu i manganu, które wypacamy podczas aktywności sportowej. Miksujemy więc te trzy owoce, całość uzupełniamy wodą i lodem, możemy też dorzucić garść nasion chia, które sprawią, że nasz koktajl z arbuza będzie jeszcze zdrowszy.

 

Koktajl z arbuza i ananasa

Miks tych dwóch składników pozwala wspomóc i podkręcić metabolizm. A wszystko dzięki ananasowi, który w składzie zawiera bromelinę, która reguluje trawienie. Dodajcie jeszcze sok z limonki, która bardzo lubi się z arbuzem i koktajl będzie miał nie tylko dobroczynne dla organizmu właściwości, ale i wspaniały smak!

Skoro jesteśmy już przy dobroczynnych właściwościach składników naszych koktajli z arbuzem, zastanówmy się, co dostarcza nam arbuz i czemu warto go jeść. Arbuz składa się głównie z wody, nie zawiera wielu witamin, jednak warto go spożywać ze względu na składniki mineralne. Magnez, fosfor, potas czy żelazo to tylko kilka z nich. Tak jak pomidory, zawiera on likopen, który posiada właściwości antyutleniające – zmniejsza rozwój nowotworu, zmniejsza ryzyko zawału serca i poprawia kondycję skóry.

Jednak prawdą jest to, że zawiera cukry proste, dlatego lepiej nie spożywać go w bardzo dużych ilościach. Oczywiście plaster arbuza potrzebny do przygotowania jednego z naszych koktajli z arbuza nie zaszkodzi, a taki napój to świetny pomysł na zdrowe drugie śniadanie w upalne dni!