Arbuzowy torcik

4.5 (192 ocen)

To przepyszne, lekkie połączenie biszkoptu z lekką śmietanką oraz soczystym arbuzem. U mnie tort nie doczekał kolejnego dnia:).

Składniki:

  • Tortownica 22 cm

    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 3,5 łyżki mąki,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¾ łyżki octu,
    • 3 łyżki oleju.

    Śmietanka:
    - 0,5 litry śmietanki 30 %,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - 2 płaskie łyżki żelatyny,
    - 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady,
    - 0,5 tabliczki białej czekolady
    Dodatkowo:

    • 2 galaretki truskawkowe,
    • 3 szklanki wody,
    • Około 40 dag arbuza.
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Galaretki

Arbuzowy torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana czekolada 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno. Dokładamy do nich cukier. Następnie dokładamy żółtka. Do puszystej masy dokładamy mąkę z proszkiem oraz wymieszany olej z octem.
    Mieszamy całość delikatnie. Ciasto przelewamy na przygotowana tortownicę. Pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
    Po upieczeniu studzimy.
  • Przed zalaniem galaretki 2. Śmietanka oraz wykończenie: Czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy ze sobą.
    Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dokładamy cukier. Cały czas intensywnie mieszając wlewamy ostygniętą żelatynę. Dokładamy czekolady i dokładnie mieszamy.

    Śmietankę wylewamy na upieczony biszkopt. Na tężejącą wykładamy pokrojonego w kostkę arbuza. Całość odstawiamy do chłodu , by śmietanka dobrze stężała.


    Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Tężejącą wylewamy na arbuza.
    Odstawiamy tort do chłodu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować